„Obyčajné“ potraviny, ktoré spestria jedálniček
Potrebujete, aby do vášho jedálnička zavanul nový vietor? V tom prípade ho obohaťte o niekoľko nových chutí.
Jedným z princípov zdravého a vyváženého stravovania je, že jedálniček má byť pestrý. To sa dá dosiahnuť jedine tak, že budete neustále skúšať nové chute a recepty. Vybrali sme pre vás niekoľko bežných surovín aj s tipom na chutné jedlo, ktoré si z nich môžete pripraviť v pohodlí domova.
Nemáte čas alebo sa vám nechce? Nevadí!
Ak momentálne nemáte chuť a energiu na to, aby ste si jedlo pripravovali doma, vyskúšajte ponuku denného menu krabičkovej diéty. Vďaka nej môžete schudnúť, udržať si váhu alebo svoje telo detoxikovať. Tvorcovia krabičkovej diéty využívajú nižšie uvedené ingrediencie bežne v rozličných chutných a zdravých pokrmoch.
Potravinové tipy na spestrenie jedálnička
Brokolica
Hoci ju nájdete v každom supermarkete, mnohí ju stále obchádzajú. Je to škoda, pretože sa dá pripraviť na stovky spôsobov – výborná je urobená v pare alebo zapekaná, je výbornou ingredienciou na prípravu nátierok a polievok, a dokonca surová sa hodí do smoothie. Je nazývaná aj kráľovnou medzi zeleninou, pretože je nabitá živinami (obsahuje napríklad vitamín C, K, skupiny B, betakarotén, vápnik, železo, vláknina, antioxidanty...). Jej plusom je aj to, že obsahuje minimum kalórií a skvelo detoxikuje.
Náš tip: Brokolicový šalát s mandľami a hrozienkami
Chia semienka
Semiačka sú v stravovaní doslova hitom. V rámci pestrého jedálneho lístka by sme mali využívať všetky druhy semienok, chia semiačka nevynímajúc. Ak sa rozhodnete pridať chia do jedál, zvýšite ich výživovú hodnotu i sýtiacu schopnosť. Keďže chia majú neutrálnu chuť, dajú sa použiť v množstve pokrmov.
Náš tip: Chia puding z troch ingrediencií
Huby
Ak ste vášnivým hubárom, kulinárske špeciality z húb sú zrejme na vašom stole pravidelne. Väčšina z nás si huby, bohužiaľ, dopraje skôr zriedka. Je to na škodu, pretože sú chutné, disponujú minimálnym množstvom kalórií a viacerými vitamínmi, minerálmi a stopovými prvkami. Navyše ich môžeme pridať do širokej škály pokrmov, ktorým dodajú jedinečnú chuť.
Náš tip: Cuketová pizza s hlivou a šampiňónmi
Tučné ryby
Tučné ryby, ako napríklad losos, sú pre nás cenné hlavne kvôli bohatému zastúpeniu prospešných omega-3 nenasýtených mastných kyselín, ktoré v západnom jedálničku často chýbajú, čo sa spája s mnohými zdravotnými problémami. Okrem toho sa v tučných rybách nachádzajú aj bielkoviny, vitamín D, vitamíny skupiny B, selén atď.
Náš tip: Losos s quinoou
Zdroj: PR
Zdroj foto: flickr.com