Desiatový koláčik bez lepku a mliečnej bielkoviny
Zdravá a chutná náhrada sladkostí nielen pre deti.
Potrebujeme:
- 150 g kokosovej múky (nie strúhaného kokosu)
- 90 g teffovej múky
- 45 g slnečnicovej múky
- 100 g kokosového cukru alebo trstinového
- 35 g mandlí (lúpaných bio)
- 100 g sušených nesírených brusníc
- 70 g domácich vlašských orechov
- 4 vajcia (váha cca 210 g)
- 60 g kokosového oleja bio
- 50 g pomarančového tahini – ak ho nezoženiete, dajte obyčajné tahini a malú lyžičku pomarančovej sušenej kôry bio
- 0,5 l mandľového mlieka
- 1 kávová lyžička mletej škorice cejlónskej
- prášok do pečiva bezfosfátový (17 g)
Postup:
Všetky ingrediencie musia mať izbovú teplotu. Na tento druh koláčikov je vhodná silikónová forma. Môžete si vybrať detský motív, aký sa vám páči, ale nesmie byť priveľmi tvarovaný. Ja som použila jednoduché ,,tehličky”. Mali by byť hlboké aspoň 1,8 až 2 cm.
Orechy a mandle nasekáme na drobné kúsky. Vo väčšej mise zmiešame múky, zalejeme mandľovým mliekom, premiešame a necháme chvíľu, cca 3 minúty postáť. Pridáme vajíčka, tahini a roztopený kokosový olej, nie však horúci. Premiešame. Pridáme cukor, škoricu, prášok do pečiva, orechoviny, brusnice a miešame, aby sa všetky ingrediencie spojili. Vznikne nám hustá hmota, nie však ako klasické linecké cesto. Táto hmota musí byť vlhká a mäkšia. Ak sú vajíčka menšie, pridáme ešte do 1 dcl mandľového mlieka. Zmesou naplníme vhodnú silikónovú formu kúsok pod okraj. Pečieme pri teplote 170 stupňov Celzia cca 25 minút. Vyklopíme po vybratí na drevenú dosku a necháme vychladnúť. Koláčik uzavrieme do vzduchotesnej nádoby, vydržia mäkké 3 až 4 dni.
Zdroj: horecka.sk
Ľudia, ktorí čítali tento článok, zaujímajú sa tiež o:
Koláč zo špaldovej múky, s mandľami a slivkami.
Datlový cheesecake so škoricou
Lahodný raňajkový koláčik alebo aj dezert, ak chcete, má opäť zdravú príchuť.
Makové muffiny s mrkvou a malinami
Vláčne, mäkké a jemné ako pena napriek tomu, že obsahujú zeleninu.