Nakopni svoju imunitu v Supershape PREMIUM

FERTILITY

Prečo namáčať strukoviny, semienka, orechy a obilniny?

Všetky tieto vymenované druhy potravín sú pre nás veľkým prínosom. Majú však jednu spoločnú negatívnu vlastnosť a tou je obsah antinutrientov. 

Prečo pred konzumáciou namáčať strukoviny, semienka, orechy a obilniny?
21. SEP 2015

Konkrétne ide o fytáty, taníny, goitrogény a inhibítory enzýmov. Fytáty sa napríklad viažu na vápnik, magnézium, zinok, meď a železo v tráviacom trakte a bránia ich vstrebávaniu. Preto strava bohatá na nenamáčané obilniny vedie k deficiencii mnohých minerálov a dokonca k osteoporóze. U mnohých ľudí sa konzumácia nenamáčaných obilnín prejavuje nafukovaním. Ak však obsah týchto nežiaducich látok znížime, alebo dokonca ich úplne odstránime, získame takmer dokonalé potraviny. A najlepšie na tom je, že celý tento proces nás bude stáť minimum času.

Mám taký pocit, že ľudia boli kedysi oveľa múdrejší i napriek tomu, že nemali taký prístup k informáciám, ako máme dnes my. Kedysi sa väčšina receptov z obilnín či orechov začínala tým, že sa tieto suroviny predpripravili. A predpripravili sa jednoduchým namáčaním. Dnes sa doba zrýchlila. Zistilo sa, že námačanie nie je nevyhnutné a zabudlo sa na to, prečo sa vlastne orechy či obilniny namáčali.

Namáčaním však odstraňujeme nielen antinutričné látky, naopak, týmto procesom dokonca tvoríme prospešné látky pre naše telo alebo zvyšujeme využiteľnosť niektorých minerálov.

Namáčaním teda:

  • odstraňujeme fytáty
  • taníny
  • neutralizujeme enzýmové inhibítory
  • vytvárame množstvo prospešných enzýmov
  • zvyšujeme množstvo vitamínov (špeciálne vitamíny skupiny B)
  • obilniny s obsahom lepku (raž, pšenica, špalda, jačmeň atď.) sa stávajú ľahšie stráviteľné a menej nafukujú
  • bielkoviny sú lepšie využiteľné
  • odstraňujeme minerálne deficiencie

Ako na namáčanie obilnín? 

Čo sa týka správneho namáčania, tak obilniny namáčame tak, že pridáme teplú vodu, acidofilné mlieko, kefír, citrónovú šťavu alebo jogurt a necháme cez noc na teplom mieste. Ráno ich môžeme prepláchnuť vodou, ale je možné použiť aj tú, v ktorej boli namáčané

Do strukovín pridáme jablčný ocot

Strukoviny zalievame teplou, až horúcou vodou s pridaním octu (najlepšie jablčného) a namáčame minimálne 48 hodín. Vodu často meníme. Na varenie už použijeme čistú vodu, nie tú, v ktorej sa máčali. Ak vás aj po takomto precíznom namáčaní strukoviny stále nafukujú, skúste k nim pridať morské riasy. Zlepšíte chuť, zvýšite stráviteľnosť, minimalizujete nafukovanie a navyše si doplníte veľmi nedostatkový minerál – jód. Medzi najchutnejšie riasy patria kombu, nori vločky alebo kelp.

Do orechov a semienok dávame himalájsku soľ

Orechy a semienka namáčame v teplej vode, do ktorej pridáme lyžicu soli (najlepšie himalájskej). Minimálny čas namáčania je u väčšiny orechov 7 hodín, kešu orechy sa namáčajú 6 hodín. Po namočení ich prepláchneme v studenej vode a necháme vysušiť alebo ihneď konzumujeme.

Čo sa týka múk z orechov, tak tie sa namáčať nemusia. Mandľová múka sa vyrába z mandlí bez šupky a tým pádom je v nej množstvo antinutrientov oveľa menšie. Ak si robíme doma múku z naturálnych mandlí, najlepšie spravíme, ak ich najskôr namočíme do mierne slanej vody na 12 hodín, potom vodu zlejeme a usušené mandle melieme na múku.

Referencie:
http://blog.radiantlifecatalog.com/bid/69542/That-s-Nuts-A-Complete-Guide-to-Soaking-Nuts-and-Seeds
http://nourishedkitchen.com/soaking-grains-nuts-legumes/
http://foodmatters.tv/articles-1/the-benefits-of-soaking-nuts-and-seeds
Zdroj foto: flickr.com

Ľudia, ktorí čítali tento článok, zaujímajú sa tiež o: 

Ako si udržať energiu počas celého dňaAko si udržať energiu počas celého dňa

Keď sa vám dni zdajú krátke, ale práce máte stále vyše hlavy, je veľmi ťažké si udržať dobrú náladu a vysokú hladinu energie. 

 

 

Ako vplýva jedlo na našu náladu?Ako vplýva jedlo na našu náladu?

Krátky pôžitok z nezdravého jedla rýchlo vystrieda nervozita, úzkosť či pocit viny. 

 

Chia semiačka obnovujú svalovú hmotu po tréninguChia semiačka obnovujú svalovú hmotu po tréningu

V Južnej Amerike sú súčasťou stravovania stovky rokov. Predstavujú výborný doplnok jedálnička pre bežného človeka, ale i pre tých, ktorí milujú šport alebo chudnú.


Anketa

Prečo pravidelne cvičíte?

Chcem sa zbaviť prebytočných kíl.
Túžim mať vyformovanú postavu.
Šport mi pomáha ventilovať sa.
Chcem voľný čas tráviť zmysluplne.

Celkom hlasovalo: 790

Autor článku

Petra Kopecka

Ing. Petra Kopecká

Som certifikovaná výživová špecialistka a zakladateľka výživovej poradne - komplexná výživa. Komplexná výživa je pre každého, kto chce schudnúť ,udržať si hmotnosť, zvýšiť výkonnosť a pritom sa najesť dosýta, jesť skutočné jedlo a nie jeho náhrady. Vo výžive sa neustále vzdelávam už 7my rok a klientom prinášam najnovšie informácie o výžive, ktoré sú založené na vedecky podložených dôkazoch a overené v praxi.

http://www.komplexna-vyziva.sk

Ďalšie články od autora

DISKUSIA K ČLÁNKU (0)

Diskusia k článku - Prečo namáčať strukoviny, semienka, orechy a obilniny?

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.

 

Blog

Ďalšie články

Tréning

Ďalšie články

Výživa

Ďalšie články

Inšpirácie

Ďalšie články