Správne nabitie svalov energiou pred športovým výkonom je kritickým faktorom pre úspech v tréningu, v pretekoch, ale aj pre samotný pocit z rekreačnej športovej aktivity. Preto je veľký rozdiel, či si dáme len samotný banán so sladkým jogurtom, alebo sa pohráme o niečo viac a naučíme sa správne kombinovať kvalitné ingrediencie pre dostatočné napumpovanie sa postupne uvoľňujúcimi zdravými sacharidmi.
Práve tento druh tekvice je vhodný na prípravu aj so šupkou, kde sa nachádza najviac vitamínov a vlákniny. Tekvica pomáha pri poruchách funkcie žalúdka, ochoreniach sleziny a pankreasu, liečbe cukrovky. obsahuje veľa vitamínov, medzi ktorými dominuje vitamín A, C, B a ešte veľa vlákniny. Betakarotén v nej je sillný a prírodný antioxidant. Je málo kalorická, no zároveň je krém z nej veľmi sýty, preto je vhodná pri redukčných diétach.
Quinoa sa v našich domácnostiach udomácňuje pomaly, preto je každý další recept len vítaný. Dnes v ňom hlavnú úlohu hrá aj brokolica.
Cez víkend som trochu relaxovala na záhrade. Pooberala som poslednú úrodu cukín a rajčín. Polka nasadeného šalátu žiaľ neprežila nočné mrazy, ale zato koriandru a špenátu sa nič nestalo…Tak som ich využila do jesenného šalátu, k tomu grilovaný steak a aromatické koriandrové pesto, ktoré sa výborne hodí k rybám…Skvostná večera hotová za 15 minút.
Nie veľa ľudí vie, že mexická kuchyňa patrí medzi jednu z najzdravších na svete! Vďačí za to najmä tomu, že využíva veľa čerstvých surovín, nízko koncentrovaných sacharidov (strukoviny, zeleninu…), korenie, ktoré podporuje detoxikáciu organizmu (oregano, koriander), zrýchľuje metabolizmus (čili) a stabilizuje cukor v krvi (škorica).
Dobrý quiche vie byť chutným dezertom alebo pokojne aj hlavným chodom, keď k nemu pridáte šalát. Tento je šťavnatý a hlavnú úlohu v ňom hrajú karfiolové a kalerábové listy.
Niekedy sa stáva, že nemáme náladu na dobré mäsko, a tak ma napadlo, že sa inšpirujem u Libanoncov, ktorý v našom meste často robia kebab. Pripravím si tak ľahký vegetariánsky obed, ktorý ma dostatočne zasýti aj bez toho, aby obsahoval mäso. Pre extra radosť zo štedrého a chutného obeda odporúčam doplniť humus fetou, citrónom a čerstvým petržlenom.
Ak ste dostali chuť na mäso, a pritom stále trváte, že chcete ľahký obed, skúste tento kurací bulger so šalátom.
V rozprávke “Janko Hraško” sa hovorí, že z malých hráškov by mala byť “iba” dobrá hrášková polievka.
Tak sme okúsili a pravda je. Lahodná v lete i v zime.
Teplá tekvicová polievka pôsobí ako balzam na dušu. V jej aktuálnej sezóne ju zoženiete aj na trhu. V tejto verzii si ju môžete pripraviť s netradičnými knedlíčkami.
Žiadne nudné kuracie prsia. Tieto majú grády, sú šťavnaté, slané, sladké, štipľavé, skrátka jedna báseň. Ak potrebujete rýchlo niečo ukuchtiť, tak toto je výborný tip na rýchle a úžasné jedlo.
Toto je super vec. Keď ju ochutnáte, hotovú z obchodu už nekúpite. Kľudne si urobte dopredu celý plech a mlsajte to celé doobedu po niekoľko dní. Máte tak zabezpečené super raňajky a desiatu kdekoľvek ste. Na ceste v aute, v práci alebo s deckami na ihrisku. Vždy máte zdravú mňamku pri sebe.
V staroveku zázvor nazývali „panacea“ liek od všetkých chorôb. V kuchárstve nachádza najširšie použitie.
V medicíne - všeliek! Ponúkame aj zaujímavé zázvorové recepty pre čaje.
Fazuľa je ďalším zdrojom rastlinných bielkovín, je sýta a veľmi výživná. Obsah proteínov je od 21% do 24%, čím je porovnateľný s potravinami živočíšneho pôvodu. Najľahšie stráviteľné sú proteíny čiernej fazule, potom červenej a bielej. Fazuľa je veľmi bohatá na rastlinnú vlákninu, pomáha v prevencií proti zápche a znižuje hladinu cholesterolu v krvi.
Aj vás zaujal ten názov? Tento recept vyzerá ako cestoviny zo zeleninou, ale žiadne tagliatelle sa v ňom nenachádzajú. Inak je to výborný tip na ľahkú večeru.
Do nášho obchodíku opäť pribudli nové vecičky. Nájdete tam nielen užitočné a štýlové vecičky. Najnovšie nám pribudlo čosi aj pod zub. Pozrite, čo tam už všetko máme.
Máte radi pesto? Doma si môžete pripraviť rôzne pesto, napríklad aj z púpavy.
Táto tortička je nielenže bez tuku, ale je v nej dokonca len 1/2 hrnčeka tmavej špaldovej múky. Okrem toho sú v nej použité úžasné suroviny ako orechy, sézam, vločky, zelenina a ovocie, tvaroh, med, kvalitné kakao. Vrelo odporúčam.
Vonku krásne svieti slniečko a tak sme si nedávno uvarili niečo naozaj letné – svieži šalát s chrumkavou zeleninou, ktorý dokonalo zasýti. Hodí sa ako hlavné jedlo, aj ako prílohový šalát a je mimoriadne vhodný do práce, do školy alebo na piknik do prírody. Tak dochrumkania!