Áno, vieme, zvolili sme veľmi exkluzívny názov. "Knedlo tempeh zelo" evokuje skôr bežný obed v socialistickej závodnej jedálni, ale na našom prevedení si určite zgustne aj nejeden jedák vepřového. Ako náhradu “flákoty” sme použili údený tempeh, ktorý má síce dosť výraznú chuť, ale v kombinácii s domácou knedľou, červenou kapustou a omáčkou zo šalotiek a červeného vína vám roztancuje chuťové poháriky.
Mandľové sušienky neobsahujú bielu múku ani cukor. Sú zdravé a vynikajúco chutia. Veď vyskúšajte sami!
Skúste tieto koláčiky upiecť napríklad k blížiacemu sa Silvestru. Sú zdravé a veľmi chutné!
Par info o maku: obsahuje pozoruhodné množstvo bielkovín, vlákniny, tukov (hlavne kyselinu linolovú), vitamín E. Je bohatý na železo, horčík a predovšetkým na vápnik, oveľa viac než mlieko či mliečne výrobky. Je účinný aj ako prevencia proti osteoporóze. Má upokojujúce účinky a priaznivý vplyv na zdravotný stav vlasov, nechtov a zubov. Obsahuje všetky dôležité látky na podporu krvotvorby, pôsobí proti anémii a stresu.
Rýchle, chutné a zdravé jedlo si môžete pripraviť aj vy, vďaka receptu od moderátorky Didiany. Sliminbox špíz so zeleninovým pyré si určite obľúbite.
Čo môže byť lepšie ako sezónny koláčik, z domácich jabĺčok a orechov? Vlašské orechy obsahujú najvyššie množstvo omega-3 mastných kyselín zo všetkých druhov orechov. Tie majú obrovský význam pre správne fungovanie nášho mozgu a nervovej sústavy. Nachádzajú sa v nich bielkoviny, vláknina, vápnik, horčík , fosfor, draslík a mangán, dôležitý pre rast, rozmnožovanie, hojenie rán, myslenie a správny metabolizmus cukru, inzulínu a cholesterolu.
Tento druh cesta sa podobá na krehké maslové cesto. Zvolila som však menej trstinového cukru v ceste a pridala viac sypkej maniokovej múky, ktorá zaručuje kompaktnosť v kontraste s hrubšou gaštanovou múkou s vysokým obsahom sacharidov a vlákniny a s mandlovou múkou, ktorá obsahuje viac bielkovín.
I keď vieme, že kompozícia ideálnych raňajok je ukrytá najmä v kombinácii proteínu a zdravých tukov, ako sú napríklad vajíčka na kokosovom oleji, tak vieme aj , že ak sme zodpovedný k sebe samému, tak máme prietor aj na “víkendové” energetické sacharidové raňajky. Tieto raňajky sú vhodné pred túrou na bycikly, či výstupom na horu, kde potrebujeme ľahko stráviteľné jedlo, ktoré nám dodá skutočne využiteľnú energiu postupým spôsobom.
Ďalší z vegetariánskych receptov, ktoré nie sú náročné na prípravu a zahrejú počas chladných večerov. A ak zbožňujete karí, určite zemiakovo-karfiolové vyskúšajte.
Práve je sezóna cvikle a jabĺk, ktoré si s imunitou hravo poradia. Cvikla znižuje hladinu cholesterolu, zmierňuje infekcie dýchacích ciest, obnovuje funkcie pečene a obličiek, má protirakovinotvorné účinky a šťava z cvikly je prospešná pri menštruačných ťažkostiach. A okrem iného dodáva vlasom lesk, pleti pružnosť a nechtom pevnosť. No nedajte si:)
Všetci máme občas chuť na mlsanie. Skúsili ste už celozrnnú a pivnú mlsku? Určite potešíte aj vašich známych, keď k vám zavítajú.
V rámci zdravej výživy si treba uvedomiť jednu vec a to, že múka môže byť často horšia ako samotný hnedý cukor, použitý v miernom množstve. Preto vám prinášam recept na super rýchlu nepečenú tortu bez štipky múky, ktorá je navyše vylepšená o kvalitné tuky vo forme, hlavne vo forme kokosu, horkej čokolády či mandlí.
Ak si chcete pochutnať na obľúbenom jedle, ktoré si rada pripravuje aj herečka Eva Sakalová, ponúkame vám recept. Jedlo je nielen zdravé, ale aj chutné a rýchle na prípravu.
Blížia sa Vianoce, ktoré sú aj obdobím perníkov. Tieto sviatky si môžete pripraviť aj bezlepkovú verziu perníkov. Tu je recept.
Základom tohto receptu je špenát, ktorý je extrémne bohatý na antioxidanty. Najmä keď je čerstvý. Je zdrojom mnohých vitamínov, magnézia, kalcia, zinku, proteínov, omega-3 kyselín, … a samozrejme železa. Je úžasné, že niečo tak zdravé, je aj tak chutné. Pustime sa teda do toho!
Vedeli ste, že základným problémom jogurtov už vôbec nie je obsah tuku, ale práve obsah cukru a chemikálii (éčiek), ktoré sú v súčasnosti pridávané do známych jogurtov. Tučný znamená skutočný, zdravý a minimálne upravovaný.
Cez víkend som sa konečne dostala ku knihe, na ktorú som si brúsila zuby už dlhšie. Ide o The Lebanese kitchen od Salmy Hage, ktorá má viac ako 50-ročné skúsenosti s varením tradičnej libanonskej kuchyne. Ako prvý som vyskúšala cviklový hummus – skvelé, chutné a rýchle jedlo. K tomu už len pita chlieb, a čerstvá koriandrová vňať.