Predstavte si, že prekvapíte rodinu a ako dezert im ponúknete netradičný cheesecake upečený len z tých najlepších ingrediencií. Víkendová pohoda a malé maškrtenie idú ruka v ruke.
V druhej časti si povieme postup, ako pripraviť nakladaný syr a marinované tofu.
Odkedy som sa vrátila z bylinkovej záhrady z Valtíc s taškami plnými byliniek, som mala čo robiť, aby som stihla všetko spracovať. Nadupaná teóriou o tom kedy zbierať bylinky, ako ich sušiť, ktoré časti bylín použiť a pod. som si vyskúšala hneď niekoľko spôsobov spracovania.
Sú bez bielej múky a cukru, a teda veľmi zdravé a jednoduché na prípravu. Vyskúšajte!
Medvedie labky nemusíte piecť iba na Vianoce, ich zdravšiu verziu ocení každá návšteva!
Šošovica, mrkva a petržlen. To sú tri hlavné ingrediencie na prípravu tohto pokrmu.
Toto zdravé jedlo si môžete pripraviť nielen na Vianoce, ale aj počas roka.
Mandľové sušienky neobsahujú bielu múku ani cukor. Sú zdravé a vynikajúco chutia. Veď vyskúšajte sami!
Skúste tieto koláčiky upiecť napríklad k blížiacemu sa Silvestru. Sú zdravé a veľmi chutné!
Áno, vieme, zvolili sme veľmi exkluzívny názov. "Knedlo tempeh zelo" evokuje skôr bežný obed v socialistickej závodnej jedálni, ale na našom prevedení si určite zgustne aj nejeden jedák vepřového. Ako náhradu “flákoty” sme použili údený tempeh, ktorý má síce dosť výraznú chuť, ale v kombinácii s domácou knedľou, červenou kapustou a omáčkou zo šalotiek a červeného vína vám roztancuje chuťové poháriky.
Par info o maku: obsahuje pozoruhodné množstvo bielkovín, vlákniny, tukov (hlavne kyselinu linolovú), vitamín E. Je bohatý na železo, horčík a predovšetkým na vápnik, oveľa viac než mlieko či mliečne výrobky. Je účinný aj ako prevencia proti osteoporóze. Má upokojujúce účinky a priaznivý vplyv na zdravotný stav vlasov, nechtov a zubov. Obsahuje všetky dôležité látky na podporu krvotvorby, pôsobí proti anémii a stresu.
Rýchle, chutné a zdravé jedlo si môžete pripraviť aj vy, vďaka receptu od moderátorky Didiany. Sliminbox špíz so zeleninovým pyré si určite obľúbite.
Čo môže byť lepšie ako sezónny koláčik, z domácich jabĺčok a orechov? Vlašské orechy obsahujú najvyššie množstvo omega-3 mastných kyselín zo všetkých druhov orechov. Tie majú obrovský význam pre správne fungovanie nášho mozgu a nervovej sústavy. Nachádzajú sa v nich bielkoviny, vláknina, vápnik, horčík , fosfor, draslík a mangán, dôležitý pre rast, rozmnožovanie, hojenie rán, myslenie a správny metabolizmus cukru, inzulínu a cholesterolu.
Tento druh cesta sa podobá na krehké maslové cesto. Zvolila som však menej trstinového cukru v ceste a pridala viac sypkej maniokovej múky, ktorá zaručuje kompaktnosť v kontraste s hrubšou gaštanovou múkou s vysokým obsahom sacharidov a vlákniny a s mandlovou múkou, ktorá obsahuje viac bielkovín.
I keď vieme, že kompozícia ideálnych raňajok je ukrytá najmä v kombinácii proteínu a zdravých tukov, ako sú napríklad vajíčka na kokosovom oleji, tak vieme aj , že ak sme zodpovedný k sebe samému, tak máme prietor aj na “víkendové” energetické sacharidové raňajky. Tieto raňajky sú vhodné pred túrou na bycikly, či výstupom na horu, kde potrebujeme ľahko stráviteľné jedlo, ktoré nám dodá skutočne využiteľnú energiu postupým spôsobom.
Ďalší z vegetariánskych receptov, ktoré nie sú náročné na prípravu a zahrejú počas chladných večerov. A ak zbožňujete karí, určite zemiakovo-karfiolové vyskúšajte.
Práve je sezóna cvikle a jabĺk, ktoré si s imunitou hravo poradia. Cvikla znižuje hladinu cholesterolu, zmierňuje infekcie dýchacích ciest, obnovuje funkcie pečene a obličiek, má protirakovinotvorné účinky a šťava z cvikly je prospešná pri menštruačných ťažkostiach. A okrem iného dodáva vlasom lesk, pleti pružnosť a nechtom pevnosť. No nedajte si:)