Tento koláč pripravujem na dva spôsoby. V lete s letným ovocím, na Vianoce práve so sušeným.
Mak patrí v našich zemepisných šírkach medzi obľúbenú plodinu. Je všetranný a veľmi variovateľný. Ak máte cez sviatky chuť na niečo extra makové, skúste toto.
„Vajíčka považujem hneď po mäse za najvýživnejšiu potravinu živočíšneho pôvodu. V mojom jedálničku majú nezastupiteľnú úlohu. Používam ich rada, pretože ich príprava je nesmierne jednoduchá a rýchla. Navyše čokoľvek z nich vytvoríte, je chutné, dajú sa kombinovať so zeleninou, koreninami či syrmi", vraví Natália Spišiaková v knihe ZDRAVÉ RÝCHLOVKY.
Quinoa je bežne dostupná surovina, ktorú si môžete ľahko zakúpiť aj na Slovensku. Odvážte sa teda zaexperimentovať aj vo vašej kuchyni :) A do 30 minút máte tento chutný šalát na tanieri. Ste za?
Takáto je poučka z Wikipédie: na 100 gramov má 1400 miligramov vápnika, čo je 12-krát viac ako mlieko. Ďalšie plus maku je zásadotvornosť, čiže vápnik sa z neho výborne vstrebáva. Je to však naozaj tak?
Hľadáte inšpiráciu na Vianočné dobroty? A chcete nejaké nové nápady, ktoré oživia váš sviatočný stôl. Inšpirujte sa týmito 5 zdravými a chutnými receptami. Uvidíte, ako vás budú návštevy chváliť :)
Hľadáte inšpiráciu na Vianočnú dobrotu, ktorá rozžiari očká vašich najbližších? Stačí vám 25 minút a budete mať takúto krásnu Vianočnú štólu na sviatočnom stole.
„Kto by nemal rád zemiakové placky. Koľkým však po nich nie je ťažko? Problém placiek je totiž často ukrytý v bielej múke a lepku, ktorý vie byť problematický. Tak som hľadal možnosti, ako by sa dali spraviť výživné placky bez múky a naďabil som na tradičné recepty z Ligúrie. Práve tam totiž vznikla ,farinatta‘ alebo inak aj ,socca‘, a teda veľká placka z cícerovej múky, olivového oleja, vody a soli. " vraví Dušan Plichta v knihe ZDRAVÉ RÝCHLOVKY.
Ako za minimum času dostať do tela maximum vitamínov? Skúste zdravú bombu menom smoothie. Nepotrebujete nič špeciálne, pretože MioMat je vecička, čo za vás pripraví jedlo sama.
„Šalát je jednoduchý a pestrý, hotový za krátku chvíľku." vraví Henrieta Peškovičová v knihe ZDRAVÉ RÝCHLOVKY.
Varenie vie byť niekedy zdĺhavé, prácne a náročné najmä pre tých, ktorí v ňom ešte nie sú tak celkom doma. Dostať sa k chutnému, zdravému a domácemu jedlu čo najrýchlejšie tak býva výzvou i pre mierne pokročilých a často aj tak končí nejakým kompromisom. Existuje však vecička, ktorá svojimi schopnosťami prekoná všetky vaše doterajšie kulinárske zážitky a dokáže vám, že vie variť skutočne sama. Uvarí, ušetrí čas a nezašpiní veľa riadu. Dobré, nie? Zoznámte sa s MioMatom!
Je známe, že tekvica sa dá spracovať úplne celá, vrátane šupky aj semien. Tie majú okrem iných pozitív aj protizápalové účinky a chutia skvele, ak sa jemne opražia a ochutia podľa aktuálnej nálady.
„Ak chcete získať z rýchleho jedla čo najviac výživných látok, zjedzte ho v surovom stave. Nehovorím o mäsitom obede, ale o raw strave. Teda jedle, ktoré je upravované maximálne do 42 °C." vraví Henrieta Peškovičová v knihe ZDRAVÉ RÝCHLOVKY.
Hľadáte zdravšiu vatiantu vianočných sušienok, ktoré by ste mohli upiecť spolu s deťmi? Vyskúšajte tento recept, určite si ho zamilujete.
„Osobne mám veľmi rada kombináciu zeleniny a strukovín. Zvláštnosť receptu je vo vynikajúcej chuti, ktorú dodáva tomuto jedlu práve zmes korenia, ktorá je v ňom použitá. Zvyknem ho jedávať na obed alebo aj na večeru, najmä po výdatnom tréningu.“ vraví Jana Šimkovičová, autorka receptu a zakladateľka portálu CVIČTE.SK.
Pohánka je kvalitný zložený sacharid s nízkym GI, ktorý zdvíha glykémiu pozvoľna. Budete sa tak po nej cítiť dlhšie sýto. Obľúbite si jej nenáročnosť na prípravu, keďže sa nevarí. Ako bohatý zdroj rutínu zlepšuje pevnosť ciev a žíl, pomáha znižovať cholesterol , krvný tlak a je známa ako bojovník proti rakovine. Hokaido tekvica je bohatým zdrojom karotenoidov, ktoré sú protizápalové a pomáhajú chrániť kolagenové vlákna – výborná pomoc proti starnutiu :).
Táto pizza je skvelou náhradou za klasickú pšeničnú pizzu. Je bohatá na omega3 mastné kyseliny vďaka veľkému množstvu ľanového semiačka. Okrem toho obsahuje veľa vlákniny, preto ju naše telo trávi pomalšie. Odporúčam nerobiť príliš hrubé cestu a nenechávať príliš dlho v rúre, aby nebola “suchá”.
Nenáročná obilnina známa v každej kuchyni. Každý pozná ovsené vločky, či múku z ovsa. Okrem skvelého zdroja vlákniny, či minerálov je výborný aj ako pleťová maska a peeling. Pre športovca poskytuje aj mnohé ďalšie bonusy.
Táto potravina patrí určite k veľmi známym, aj keď stále nie až tak obľúbeným potravinám. Ich jedinou nevýhodou však je ich nie najlepšia (aspoň pre mňa) chuť, ktorá sa však dá veľmi ľahko upraviť. Ak si ich príjem osvojíte aj vy, budete z nich už iba ťažiť.
Jeho oriešková chuť zabezpečuje všestranné využitie v mnohých kuchyniach sveta. Nájdete ho v podobe hladkého hummusu z Maroka, v španielskej polievke, či v korenistom indickom karí pokrme. Okrem toho, že je chutný, je aj zdravý.