Makové muffiny s mrkvou a malinami
Vláčne, mäkké a jemné ako pena napriek tomu, že obsahujú zeleninu.
Suroviny:
- 300 g roztopeného masla farmárskeho 82 %
- 5 vajec izbovej teploty
- 300 g trstinového cukru
- 260 g makovej múky – nie mak
- 60 g gaštanovej múky
- 260 g špaldovej múky
- 280 g najemno nastrúhanej surovej mrkvy alebo rozmixovanej na kašu
- 20 g čerstvého zázvoru (rozmixovať spolu s mrkvou)
- 680 g acidofilného mlieka
- 30 g prášku do pečiva
- 12 g sódy bikarbóny
- 400 g veľkých čerstvých malín, umytých a odkvapkaných
- papierové košíčky na muffiny – výška 3 cm v počte cca 50 ks
- pri bezlepkovej verzii zameňte špaldovú múku za teffovú a múku zo zemných mandlí v pomere 1:1
Postup:
Do väčšej misky dáme cukor a maslo. Cukor dôkladne metličkou vymiešame s roztopeným maslom, pridáme vajcia a vymiešame do krémovej konzistencie. Pridáme múky, prášok do pečiva, sódu bikarbónu. Zľahka premiešame. Prilejeme acidofilné mlieko a na záver vmiešame varechou mrkvu a zázvor. Cesto musí byť hustejšie, ale musí sa pomaly liať. Do teflonových plechov – foriem vložíme muffinové papierové košíčky. Do košíčkov dávkujeme cesto do cca 2/3. Na povrch do stredu položíme malinu otvorom dolu. Malina počas pečenia klesne do stredu. Dáme piecť do teplovzdušnej rúry na 180 stupňov Celzia. Pečú sa približne 25 minút. Muffiny ešte horúce vyberieme z plechu a dáme vychladnúť najlepšie na drevený podnos. Z tejto dávky vyjde 48 až 50 ks.
Zdroj: horecka.sk
Ľudia, ktorí čítali tento článok, zaujímajú sa tiež o:
Posýpkový koláč s tvarohom a drobným ovocím
Zvolila som špaldovú celozrnnú múku a mleté lieskovce.
Sú úžasné, šťavnaté, nepresladené, bez akejkoľvek múky, iba s mojím milovaným modrým makom.
Palacinky z ryžovej múky nielen pre celiatikov.