Zeleninové smoothie s dennou dávkou repkového oleja
V poslednej dobe veľmi často počúvame o trende smoothie. Začalo to pred nejakým časom a ľudia zaoberajúci sa zdravým životným štýlom ho stále – zaslúžene - odporúčajú.
Rovnako často sa však hovorí aj o potrebe prijímať „dobré“ tuky, predovšetkým nenasýtené mastné kyseliny zo skupiny omega-3, patriace k nedostatočne zastúpeným v našej strave. Ich prijímanie je veľmi jednoduché, pridáme len repkový olej. Stačí ho pridať do našej stravy – už dve polievkové lyžice denne úplne pokryjú ľudskú fyziologickú potrebu kyseliny linolénovej (ALA) zo skupiny omega-3.1 Blíži sa leto, takže je ten správny čas zbaviť sa starých návykov a zaviesť nové, omnoho lepšie.
Myslím, že dnes každý chápe, prečo by sme mali konzumovať zeleninu. „Výnimočná vlastnosť zeleniny spočíva v jej nízkej energetickej a vysokej biologickej hodnote. Tú zaisťuje prítomnosť mnohých ochranných látok - vitamínov (C, E, B, beta-karotén), minerálnych látok (vápnik, železo, sodík, draslík, horčík, fosfor a i.) vlákniny, enzýmov, flavonoidov, karotenoidov – zložiek, ktoré majú pozitívny vplyv na prevenciu a veľké množstvo fyziologických procesov v tele,“ vysvetľuje odborníčka na výživu MUDr. Alžbeta Béderová, CSc. Do servírovanej zeleniny sa oplatí pridať repkový olej, pretože je zdrojom telu prospešných látok, ako sú nenasýtené mastné kyseliny či vitamíny E a K. Nemusíme sa obávať ani jeho chuti, keďže správne očistený rafinovaný repkový olej je bez chuti a zápachu.
A to sa už dostávame k jadru veci – kombinácia rastlinných a správnych tukov je ideálna na prípravu zeleninového smoothie. Avšak treba povedať, že tuky by mali tvoriť cca 30 – 35 % celkovej energetickej hodnoty stravy. 2 Takže nestojí za to, to preháňať. Repkový olej má z hľadiska ľudskej výživy ideálne zloženie omega-6 a omega-3 mastných kyselín, čiže. 2:1. Tento pomer je najpriaznivejší zo všetkých rastlinných olejov. Obsahuje tiež najmenej nepriaznivých nasýtených mastných kyselín (obsah je dvakrát nižší ako v olivovom alebo slnečnicovom oleji).3 Takže bez výhovoriek, každý deň si pridajte dve lyžičky oleja do smoothie (môžete tiež do kašičiek alebo polievok).
Recept na skvelé zeleninové smoothie
Ingrediencie:
hrsť špenátu
1 veľká uhorka
1 avokádo
nasekané chalapeňo
koriander, prípadne mäta
2 lyžice repkového oleja
Postup: Všetky prísady zmixujte na pyré. Ak je konzistencia príliš hustá, môžeme doriediť kokosovou alebo obyčajnou vodou. Aby bolo smoothie dobre vychladené, musíte predtým ingredience nechať v chladničke, môžete tiež použiť kocky ľadu.
- - - -
1- Qualified Health Claims: Letter of Enforcement Discretion - Unsaturated Fatty Acids from Canola Oil and Reduced Risk of Coronary Heart Disease (Docket No. 2006Q-0091), Food and Drug Administration, October 6, 2006
2- Údaje Ústavu potravín a výživy v Poľsku
3- Qualified Health Claims: Letter of Enforcement Discretion - Unsaturated Fatty Acids from Canola Oil and Reduced Risk of Coronary Heart Disease (Docket No. 2006Q-0091), Food and Drug Administration, October 6, 2006
Zdroj fotografie: PR
Zdroj titulnej fotografie: Shutterstock