Zdravá strava dokáže oddialiť vznik chronických ochorení. Verí tomu 7 z 10 ľudí!
Väčšina z nás verí, že strava zodpovedá za kvalitu nášho zdravia a dokáže oddialiť vznik chronických ochorení. Napriek tomu máme v stravovaní obrovské medzery, o čom svedčia štatistiky o príčinách úmrtnosti vo svete i na Slovensku.
V Spojených štátoch amerických „kosia“ ľudí najviac srdcové choroby, rakovina a mŕtvica. Na Slovensku udávajú štatistiky podobné výsledky. Prvé miesto patrí podľa Národného programu zdravia kardiovaskulárnym chorobám, po nich nasledujú onkologické ochorenia. Na tretej pozícii sa udomácnili choroby, za ktoré zodpovedajú externé príčiny (samovraždy, úrazy, vraždy, otravy a pod.).
Brzdou chronických ochorení sú zdravé potraviny
Odborníci sa zhodujú, že chronickým ochoreniam nie je možné úplne zabrániť dodržiavaním zásad zdravého životného štýlu, ale konzumácia zdravých potravín má významný vplyv na ich prevenciu. V kombinácii so športovou aktivitou sa riziko vzniku chronických chorôb znižuje výrazne.
Aby srdiečko dlho bilo...
Vznik srdcových chorôb je podmienený konzumáciou nezdravých tukov, ktoré netreba predstavovať. Naopak, ak do jedálneho lístka zaradíte omega-3 a omega-6 nenasýtené mastné kyseliny, srdce sa vám poďakuje dlhou a kvalitnou službou. Keďže je srdce sval, doprajte mu kvalitné bielkoviny a zdravé tuky.
Potraviny pre zdravé srdce: orechy, semená, prírodné oleje (olivový, tekvicový, ľanový, cédrový), losos
Vývoj a šírenie abnormálnych buniek spôsobuje rakovinu
Chemické látky, toxíny, škodlivé voľné radikály... sú všade vôkol nás, útočia na ľudské bunky, poškodzujú ich a spôsobujú vznik ochorení. Najpovolanejšími ochrancami ľudských buniek sú antioxidanty – vitamíny, minerály, stopové prvky a rad ďalších látok. Vhodné je obmedziť konzumáciu tučných jedál, mastných druhov mies a spracovaných mäsových výrobkov.
Toxicological Sciences publikovali ešte v roku 1999 článok, podľa ktorého až 50 percent rakoviny a 35 percent úmrtí na rakovinu prsníka, prostaty, pečene, vaječníkov a hrubého čreva je spôsobených nesprávnym spôsobom stravovania.
Vysoký krvný tlak je spúšťačom mŕtvice
Hlavnou príčinou vzniku mŕtvice je vysoký krvný tlak, po ňom nasleduje alkohol. Za hypertenziu je zodpovedné niekoľkonásobné prekročenie dennej dávky sodíka, ktorý sa nachádza v priemyselne spracovaných potravinách.
Stop mŕtvici dajú: potraviny s minimálnym obsahom sodíka – ovocie, zelenina, celozrnné produkty, strukoviny
Vysoký glykemický index a cukrovka
Cukrovka 2. typu sa umiestňuje v štatistikách úmrtnosti v prvej desiatke. Diabetes je dôsledkom konzumácie potravín s vysokým glykemickým indexom (GI), resp. rýchlych cukrov. Naopak, kontrolu nad hladinou cukru v krvi vykonáva strava s nízkym GI. V prevencii cukrovky zohráva dôležitú úlohu normálna hmotnosť.
Nízky GI majú: citrusové plody (najmä grapefruit), tmavá ryža, celozrnné produkty, zelenina, strukoviny
Neviete, čo jesť? Riaďte sa potravinovými pyramídami
Potravinové pyramídy sú formou ľahkej pomoci pre tých, ktorí si nevedia poradiť s tým, ako má zdravý jedálny lístok vyzerať. Všetky zhodne tvrdia, že sa treba zamerať na konzumáciu čerstvých a nespracovaných potravín.
Najnovšia potravinová pyramída pochádza z dielne vedcov harvardskej univerzity. Informácie o tejto novinke sme vám už priniesli. Zopakovať si ich môžete http://www.cvicte.sk/cvicte-sk/nova-potravinova-pyramida-nepocita-kalorie
Diskusia k článku - Zdravá strava dokáže oddialiť vznik chronických ochorení. Verí tomu 7 z 10 ľudí!