Výživné recepty pre atlétov
„Mojím receptom na vytrvalosť v behu je už dlho uspokojovanie svojich chúťok zdravým jedlom. Kniha Bež rýchlo, jedz pomaly obsahuje rozumné rady a lahodné výživné recepty – konečne vznikol skvelý pomocník do kuchyne bežca,“ povedala Joan Benoit Samuelsonová, prvá ženská maratónska víťazka na olympiáde v histórii.
Bestseller Bež rýchlo, jedz pomaly sa v USA stal vydavateľským fenoménom, za štyri mesiace sa predalo viac ako 30 000 výtlačkov. Následne prekonala oceán a očarila aj francúzskych bežcov, ktorí si ju nevedia vynachváliť. A začína bodovať v celej Európe. Teraz vyšla aj v slovenčine.
V knihe sa spojila úspešná maratónska bežkyňa a skúsená šéfkuchárka. Dlhoročné priateľky sa rozhodli napísať kuchársku knihu zameranú na športovú výživu.
Nepočítajú kalórie, nezameriavajú sa na bielkoviny alebo tuk, otvorene kritizujú diéty, ktoré neprospievajú vášmu zdraviu ani výkonnosti. Zastávajú názor, že tvrdý tréning treba podporiť výživným jedlom, ktoré nielenže vynikajúco chutí, ale vás aj celkom prirodzene dostane do vynikajúcej formy.
Zdroj foto: Bux.sk
„Ste tým, čo dávate svojmu telu,“ pripomína štvornásobná americká olympionička a víťazka Bostonského maratónu Meb Keflezighiová. „V Bež rýchlo, jedz pomaly Shalane a Elyse vytvorili skvelé recepty na zásobenie tela živinami. Túto knihu veľmi odporúčam každému, kto chce vyniknúť v behu alebo jednoducho žiť zdravým a aktívnym životným štýlom.“
Povzbudzujúce chuťovky na energiu z novinky Bež rýchlo, jedz pomaly:
Väčšina balených energetických tyčiniek je plná spracovaných sladidiel a množstva takmer nevysloviteľných zložiek. Často sú aj veľmi drahé. Tieto povzbudzujúce chuťovky neobsahujú hlúposti. Vznikne vám24 kúskov, ktoré poskytnú energiu pred každým tréningom.
Zjedzte jednu (alebo tri!) a budete mať energiu predbehnúť aj býka. Hovoríme to preto (je to také drobné tajomstvo), lebo Shalane v čase, keď sme spolu boli v atletickom tíme, veľmi fandila severokarolínskemu rodeu. Raz za rok sme sa nahodili ako kovbojky a vybrali sme sa na akciu za starou dobrou rodeo zábavou. Vtedy by sa nám veľmi bola zišla táto energetická chuťovka, aby tréning na druhý deň ráno nebol taký náročný.
POZNÁMKA: Opekanie kokosu – rúru predhrejeme na 180 °C a sušený kokos nasypeme rovnomerne na papier na pečenie. Pečieme 4 – 5 minút, kým nenadobudne zlatistú farbu. Asi v polovici pečenia ho trochu pomiešame (dávame pozor, aby sa nespálil).
Suroviny:
12 veľkých datlí medjool bez kôstok
1 šálka sušených nesladených čerešní
1 šálka surových nasekaných vlašských orechov
¼ šálky mandľového masla bez soli (ak je slané, vynechajte soľ v ďalšom kroku postupu)
1 pl nesladeného kakaového prášku
2 pl čerstvo jemne namletých kávových zŕn
¼ čl jemnej morskej soli
½ šálky opraženého strúhaného nesladeného sušeného kokosu
POSTUP
1. Do mixéra vložíme datle, čerešne, vlašské orechy, mandľové maslo, kakaový prášok, kávu a soľ. Niekoľko ráz krátko pomixujeme, aby sa prísady rozsekali na kúsky, potom ich 1 – 2 minúty mixujeme pri najvyššej rýchlosti. Raz či dva razy činnosť prerušíme a kuchynskou stierkou zoškrabeme zmes z bokov a pod čepeľou. Potom pokračujeme v mixovaní, kým sa prísady celkom nespoja.
2. Obsah mixéra vyklopíme do stredne veľkej misy. Rukami vyformujeme 24 guliek veľkosti vlašského orecha a obalíme ich v kokose. Skladujeme ich vo vzduchotesnej nádobe – v chladničke – maximálne mesiac, v mrazničke maximálne 6 mesiacov.
Množstvo ďalších tipov a receptov nájdete v novinke Bež rýchlo, jedz pomaly.
Milan Buno, literárny publicista
Bež rýchlo: https://www.bux.sk/knihy/387750-bez-rychlo-jedz-pomaly.html