Nezmeškaj začiatok Supershape BEŽECKEJ VÝZVY - pridaj sa ešte DNES!

BEŽECKÁ VÝZVA 2025

Michal Páleník: Čo mám urobiť, aby som schudol? Podstata je v komplexnosti

Advertoriál

Michal Páleník je CEO & spoluzakladateľ spoločnosti Planeat, ktorá vyvinula profesionálny nutričný softvér určený odborníkom ako pomoc v komplexnom manažmente stravy pacienta či klienta v oblasti medicíny a športu. V praxi sa venuje otázkam riešenia problematiky pacientov trpiacich extrémnou obezitou a poradenstvu v oblasti športovej dietoterapie. V minulosti spolupracoval so športovcami ako Dominika Cibulková, Veronika Velez-Zuzulová či Andrej Martin.

Michal Páleník: Čo mám urobiť, aby som schudol? Treba sa na to pozerať komplexnejšie.
Zdroj: PR, akobyťfit
12. APR 2018

Prvý ročník extrémnych premien priniesol na Slovensku revolúciu v chudnutí extrémne obéznych ľudí. Na „vine“ je aj Michal Páleník, ktorý pôsobil v relácii ako nutričný poradca a mal na starosti jedalníčky účinkujúcich. „Keď som jedalníček menil, tak maximálne 2, 3 až 5x za celý rok. Bolo to veľmi individuálne. Medzi tým boli samozrejme slovné inštrukcie.“

Čo to vlastne znamená extrémna premena? „V extrémnych premenách sú všetko ľudia, ktorí trpia morbídnou obezitou tretieho stupňa. Najväčším extrémom bol Janči Hodoň, 287,5 kg oficiálne, dokonca neoficiálne skoro 300 kg. Toto bol úplný extrém. Janči nebol schopný prejsť ani 10 – 20 metrov bez toho, aby si nemohol sadnúť.“ Človeku sa ťažko vôbec predstavuje takýto stav. Ako sa tam niekto dokáže dostať? „Spoločný menovateľ všetkých boli jednoznačne sladené nápoje a nepravidelné  stravovanie. Boli to dva extrémy. Jeden jedol veľa 2 krát denne, popri tom milión sladených nápojov, 2 až 6 litrov koly denne. Alebo jedli 9-10 krát denne.“

Človek, ktorý nadváhu nemá, často krát uvažuje, či je vôbec možné racionálnou kvalitnou stravou prísť k týmto číslam. Odpoveď je jednoznačná. Nemôže. „Na začiatku to neboli kvantitatívne schopní zjesť ani zdravú stravu! Tak dostali ešte menej. Neživili sa výhonkami batatov , boli to klasické jedlá. Ak má niekto pokojový metabolizmus 4500 kcal, nastaviť stravu na 4500 kcal je oriešok. Ak by som mu dal na obed 30 % z celej energie, napríklad ryža a mäso, tak by mal 16 kopčekov ryže!“

Občas nutriční poradcovia a odborníci na výživu trošku „zhadzujú“ klasickú slovenskú kuchyňu pre množstvo kalórií a energeticky výdatné jedlá. Segedínsky guláš, sviečková, francúzske zemiaky. Michal pozná odpoveď ako elegantne pripraviť tradičnú kuchyňu, akurát kvalitnejšie. „Ako pripraviť typické slovenské jedlá granadír, francúzske zemiaky, „bryndzáky“? Mohli si vybrať, či chcú objemnejšie zdravšie jedlo alebo tučnejšie a menšia porcia. Napríklad s francúzskymi zemiakmi to tak bolo. Boli tam vajíčka a v zdravšej alternatíve boli vaječné bielka, alebo len jedno žĺtko. Kvôli tukom, aby sme dodržali energetickú denzitu. V jednom jedle bolo prosciutto, v druhom dusená šunka alebo kuracie prsia. Alebo bravčové verzus kuracie mäso. Plnotučná smotana sa dá vymeniť za plnotučný jogurt alebo stredno-tučný jogurt. Miesto slaniny kuracie prsia. Zrazu z jedla, ktoré má energiu x je x – 40%.“

V poslednej dobe sú veľmi populárne diéty a životné štýly, ktoré obmedzujú jednu zo základných makroživín. Paleo diéta, vegáni či raw food. Otázka je, ako nastaviť príjem makrožívin bielkoviny – tuky – sacharidy pri nadváhe. „Vzhľadom na kvantitu sme nešli do úrovne predpísanej WHO, 60 % sacharidy, 20 % tuky a zvyšok bielkoviny. Museli sme ísť paradoxne vyššie s tukmi, zdravšími formami ako orechy, ryby. V praxi to vyzeralo nasledovne, úroveň bola niekde na 35 až 45 % sacharidy. Čím sme išli viac ku večeri, tak sa znižovali. V priemere to bolo asi 40 % sacharidy, bielkoviny boli niekde na úrovni 20 – 25 % a ostatné boli zdravé tuky.“

To sú časté otázky, ako sa stravovali? Čo mám urobiť, aby som schudol? Michalova odpoveď? „Neviem. Neviem ako žiješ, aké máš diagnózy, aké máš alergie... Podľa individuality.“ Tak dajme nejaké konkrétne raňajky. „Dva krajce chleba, maslo alebo olivový olej, šunka, syr, dve paradajky, ľubovoľné množstvo zeleniny. Mali predpísané minimálne množstvo zeleniny.“ Počkaj Miško, chleba? „To bolo prvotné prekvapenie. Mám chleba, chleba, chleba. To je smrť, z chleba sa nedá chudnúť! Tieto hoaxy, čo chodia na internete. Nikto nepije mlieko, neje chleba, neje nič, lebo sa všetkého bojí a všetci sú len na goji a chia semienkach. Len je to trošičku inak.“

Vieš nám povedať 5 najobľúbenejších zdravých jedál? „Predovšetkým smoothies. Napríklad avokádo s jahodami, hodíš tam tvaroh, semienka, rozmixuješ. Ak smoothie skombinuješ a dáš tam väčšie množstvo tukov ako avokádo, arašidové maslo, tvaroh alebo orechy, ktoré spomalia vstrebávanie do krvi. Cviklová nátierka s tvarohom, to bolo mňam. Robil to profi kuchár, ktorý to dokorenil. Umenie je v bylinkách, v korení, v hrajkaní sa s jedlom.“

Väčšina z nás má tendenciu sledovať si najmä váhu. Ostatné premenné prehliadame a považujeme za menej dôležité. Koľko mám % podkožného tuku, aké ťažké sú moje svaly a či prijímam dostatok tekutín. „Presne tak, treba sa na to pozerať komplexnejšie. Často krát sa ľudia fixujú na hmotnosť, na samotné kilogramy. Treba ich preorientovať, že hmotnosť nie je dôležitá. Skôr pomer tuky vs. sval, koľko máš vody a tak ďalej. Svaly sú ťažšie ako tuk. Ľudia, ktorí trpia extrémnou obezitou, majú problém s hydratáciou. Prah smädu je úplne posunutý a necítia smäd. je taká, aká je. Tuk je obrovský, termoregulácia nefunguje, prehrievajú sa. Potenie je obrovské a príjem tekutín je často krát nedostatočný.“

michal palenik-upr1

Tradičná otázka po každej podobnej premene človeka. Koľko percent z účastníkov je na dobrej ceste vyzdravieť? „60 až 70 % účastníkov je na dobrej ceste a 20 % ľudí pravdepodobne priberie späť. To je otázka psychiky. Treba s nimi pracovať ďalej a potom je to len nich samých. Dostávame sa k synergii, ktorá je veľmi dôležitá. Hlava, pohyb, strava. Pohyb a strava môžu fungovať až vtedy, keď je vyriešená strava. Myslím si, že mnohí z nich sú na veľmi dobre ceste.“

Túto tému sme vám priniesli ako mediálny partner podcastov Ako byť fit. Celý podcast si môžete vypočuť TU.


DISKUSIA K ČLÁNKU (0)

Diskusia k článku - Michal Páleník: Čo mám urobiť, aby som schudol? Podstata je v komplexnosti

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.