Maškrťte a buďte zdraví s plodmi jesene!
Jeseň so sebou prináša viacero zdravých maškŕt, ktoré by sme mali zahrnúť do svojho jedálnička. Tieto plody jesene sú dostupné buď v obchodoch, alebo vo vašich záhradách.
Jablká znižujú hladinu zlého cholesterolu v krvi
Jablká sa stali pre nás natoľko bežnými, že zabúdame na ich liečivú silu. Obsahujú bohatý zdroj vitamínov B1, B2, B6, C a kyselinu listovú. Vyznačujú sa bohatým výskytom ANTIOXIDANTOV, ktoré ochraňujú človeka pred vznikom kardiovaskulárnych chorôb. Za tento pozitívny efekt sú zodpovedné POLYFENOLY A PEKTÍN. Výskumy preukazujú schopnosť látok obsiahnutých v jablku eliminovať vznik astmy a rakoviny hrubého čreva, prsníka a pľúc.
V prípade, že vás trápi vysoká hladina cholesterolu v krvi, zamerajte sa na pravidelnú konzumáciu jabĺčok. Pomerne novým poznatkom je, že jablká slúžia k regulácii cukru v krvi človeka a to hneď viacerými spôsobmi – spomaľujú trávenie sacharidov, znižujú tempo vstrebávania glukózy a podporujú produkciu inzulínu pankreasom. Nezabúdajte, že najhodnotnejšou súčasťou jabĺčka je šupka.
Mäkké, šťavnaté a sladučké hrušky odstraňujú zápchu
Hrušky sú bohaté na vlákninu a vitamín C. Sú zásobárňou medi a vitamínu K. Vitamín C v kombinácii s meďou disponuje schopnosťou naprávať škody, ktoré napáchali voľné radikály na bunkách- Kráľ všetkých vitamínov – vitamín C, je stimulátorom pre biele krvinky, ktoré bojujú proti najrozličnejším vírusom a infekciám. V prípade, že máte problém so zápchou a nepravidelným vyprázdňovaním, naordinujte si liečebný prostriedok v podobe hrušiek. Vláknina obsiahnutá v hruškách znižuje riziko rakoviny hrubého čreva.
Slivky disponujú očisťujúcimi účinkami
Očisťujúce účinky sliviek spočívajú v schopnostiach zbaviť organizmus prebytočných solí a vody. Podieľajú sa na udržiavaní stabilnej hladiny cholesterolu, posilňujú imunitný systém, upokojujú a znižujú vysoký krvný tlak. Za pôsobivé pozitívne účinky môže skvelá kombinácia vitamínov C, A, B2 a draslíka. Okrem toho sú zásobárňou rozpustnej i nerozpustnej vlákniny, ktorá je dôležitá pre funkciu čriev. Vápnik a fosfor sú základnými stavebnými piliermi zdravých kostí.
Hrozno je jedným z najzdravších druhov ovocia
Z hľadiska výskumu patria hroznu popredné priečky. Výskumníci vedia, čo robia, pretože hrozno je jedným z najzdravších druhov ovocia vôbec. Hrozno disponuje bohatstvom v podobe ANTIOXIDANTOV, ktoré majú niekoľko významných úloh v organizme. Hrozno obsahuje látky, ktoré majú významné protizápalové účinky.
Naozaj unikátne je pôsobenie na kardiovaskulárny systém (znižuje vysoký krvný tlak, znižuje hladinu LDL cholesterolu a pod.). Pozitívne účinky hrozna zvyšuje glykemický index, ktorý je v rozmedzí 43-53. Robí z hrozna ovocie, ktoré kladne ovplyvňuje úroveň cukru v krvi. V hrozne sú v najvyššej miere zastúpené draslík, vláknina, vitamíny C, E a skupiny B.
Vlašskými orechmi k dobrej nálade
Vlašské orechy sú najzdravšie v prirodzenej forme. Obsahujú zásoby vitamínov B9, B6 a vitamínu E. Vitamín B9 podporuje trávenie a efektívne pôsobí na látkovú výmenu. Je nevyhnutný pre mozog – pozitívne ovplyvňuje náladu a zaháňa depresiu. Vitamín B6 je podobne ako kyselina listová dôležitý pre ľudský mozog a zúčastňuje sa na látkovej výmene živín. Vitamín E obsiahnutý vo vlašských orechoch zabraňuje ničivým výpadom voľných radikálov a znižuje riziko vzniku rakoviny.
Aké je vaše najobľúbenejšie ovocie, bez ktorého si neviete predstaviť život?
Diskusia k článku - Maškrťte a buďte zdraví s plodmi jesene!
Nový príspevok
Cela moja rodina teraz fici na jablkach a hruskach, kedze ich mame dost: A este sme sa ich neprejedli
Neviem co sami stalo tuto jesen, ale ja som momentlane uplny maniak do jablk. Jem ich na kila !