Chudnutie a potraviny
Základom správneho chudnutia je strava. Čo teda konzumovať, ak chceme zhodiť nadbytočné kilogramy? A čomu sa vyhýbať? Práve tieto informácie vám teraz prinášame.
Chcete sa raz a navždy zbaviť kolotoča zvanom chudnutie a priberanie a udržať si svoju hmotnosť? My Vám ponúkame možnosť z tohto kolotoča vystúpiť, prečítajte si rady ako na to.
V prvom rade si uvedomte jedno. Pokiaľ nie ste presvedčení o tom, že by ste sa mali stravovať zdravo a racionálne, s vedomím, že to v žiadnom prípade nie je utrpenie, či trápenie, ale úplne prirodzená vec, nikdy sa svojich kilogramov nezbavíte.
Aké potraviny jesť a nejesť
- Nasledovné potraviny by mali tvoriť základ vášho jedálneho lístka: tofu, cottage 20 %, jogurt, mlieko, ryby, kuracie prsia, morčacie mäso.
ovocie: jablko, hruška, slivky, hrozno, mandarínky, pomaranče, kiwi, ananás
zelenina: cuketa, mrkva, paradajky, karfiol, hlávkový šalát, uhorky, červená a zelená paprika
- Tieto potraviny si môžete dopriať tiež, ale s mierou: kečup, cukríky bez cukru, kukurica v konzerve, zemiaky, ryža, tmavé pečivo, varené strukoviny, cestoviny, sardinky v paradajkovej šťave, jogurtové nápoje, plátkový syr 30 percent, tvrdý tvaroh, vajcia.
- Tieto potraviny sú pri chudnutí tabu, t.j. zakázané: paštéty, údeniny, saláma, plátkový syr 45 %, parený syr 50 %, kyslá smotana, tučný tvaroh, puding či mliečna ryža, párky, slanina, tlačenka, klobása, hranolčeky, knedľa, svetlé pečivo, vianočka, pizza, langoš, koláče, slané tyčinky, čokoládová zmrzlina, maslo, majonéza.
Zelenina – dobrodinec náš každodenný
Ukázalo sa, že optimálnym postupom je najesť sa pred jedlom najskôr zeleniny, napríklad v podobe šalátu. Potom si dajte krátku pauzu a po nej si užite malú porciu normálneho jedla.
Zelenina ako potravina s nízkou energetickou hodnotou vás zabaví – musíte ju chrúmať, postupne plní žalúdok. Dajte si trebárs pol hlávky šalátu pred obedom. Potom nech nasleduje tá, dajme tomu „lepšia“ časť jedla, ktorou ulahodíte svojim chuťovým pohárikom. Bude síce malá, ale vy ste po zelenine už vlastne takmer celkom najedení. Tak aj pomerne malé množstvo vás poteší a zasýti zároveň.
Navyše toto ročné obdobie praje zelenine všetkých druhov. A keďže jej je dostatok, aj ceny sú veľmi príjemné. Ideálny čas jesť chutne, zdravo a lacno :)
Príjem kalórií = výdaj kalórií
Vo všeobecnosti platí staré osvedčené, že cez deň by sme mali prijať toľko kalórii, koľko dokážeme spáliť. Odborníci odporúčajú denne zjesť 400 gramov zeleniny a ovocia. Ak chudnete, ovocím trochu šetrite. Dajte si radšej len 400 gramov zeleniny. Len občas trocha ovocia. K tomu najmenej 2 litre vody denne.
Tak čo teda poviete na túto nenáročnú rovnicu?