Ako pribrať, keď ste schudli
Často sa stáva, že ak chce niekto pribrať napríklad po operácií, vyberie sa jednou cestou - a to jesť všetko, čo mu príde pod ruky. Nuž, nie je správna. A tak isto ako chudnúť, aj priberať treba s rozvahou.
Po zraneniach by ste sa určite nemali úplne vyhýbať pohybovým aktivitám. Je treba postupne dostať telo do starých koľají. Ale naozaj postupne. A najlepšie pod dohľadom odborníka. Okrem cvičenia veľmi pomôže aj úprava jedálnička, keďže vyvážené stravovanie tvorí 70-80% úspechu, či už pri priberaní alebo chudnutí.
Čo v jedálničku podporí zdravé priberanie
Mlieko a mliečne výrobky
Mlieko ponúka vyvážený pomer bielkovín, sacharidov a tukov. Predstavuje tiež výborný zdroj vápnika a ďalších minerálov a vitamínov. Jeho veľkou výhodou je, že obsahuje bielkovinovú kombináciu kazeínu a srvátkových proteínov, čo významne prispieva k nárastu hmotnosti v porovnaní s inými zdrojmi bielkovín.
Červené mäso
Červené mäso obsahuje vysoké množstvo leucínu, čo je bielkovina, ktorú telo potrebuje na podporu tvorby svalovej hmoty. Okrem toho obsahuje veľa kreatínu - zdroja energie, ktorý pomáha zadržiavať malé množstvo vody – čím rastie hmotnosť a objem tela. Ide aj o kalorickejšie mäso oproti kuraciemu, takže z neho priberiete oveľa skôr.
Tučné ryby
Rovnako ako červené mäso, aj tučné ryby sú veľmi dobrým zdrojom bielkovín a tukov. Medzi najdôležitejšie výhody rýb oproti červenému mäsu je obsah omega-3-mastných kyselín a okrem toho aj 35 ďalších vysokokvalitných bielkovín.
Ryža a zemiaky
Ide o skvelý a lacný zdroj sacharidov, ktoré pomáhajú priberaniu na váhe. Zemiaky sú bohaté na škrob, ktorý zásobuje glykogénom svaly. Glykogén je hlavné palivo pre svaly pri športových výkonoch. Okrem toho sú aj zdrojom nestráviteľnej vlákniny (hnedá ryža viac ako biela), ktorá je pre telo významným zdrojom prospešných baktérií, žijúcich v črevách.
Orechy
Orechy predstavujú veľmi dobrú potravinu na priberanie. Jedná malá hrsť totižto obsahuje viac ako 7 gramov bielkovín a 18 gramov zdravých tukov. Stačí vám teda iba tá jedná hrsť a dostanete do tela o stovky kalórií navyše.
Zdravé tuky a oleje
Ide o vysoký podiel kalórií. Veľmi vhodné je pridávať ich do zeleninových šalátov. Iba v jednej polievkovej lyžici získate až 140 kalórií. Vyhnúť by ste sa mali priemyselne vyrábaným rastlinným olejom a zamerať sa na extra panenský olivový olej, kokosový, mandľový alebo avokádový olej.
Ak je teda vaším cieľom dostať sa späť ku stratenej váhe, skúste skombinovať vyššie uvedené potraviny s rozumným tréningom. To vám zabezpečí, že nebudete priberať iba do telesného tuku, ale aj do svalovej hmoty.
Zdroj titulnej fotky: Pixabay, CC0