1.7. - Svetový deň bez mäsa
Dnes je svetový Deň bez mäsa. Skupina vegánov a vegetariánov tento deň oslavuje a vzdáva mu svoj hold. Ako je to s vami? Upustíte aspoň dnes od akéhokoľvek mäsa a dáte si očistu?
Vedeli ste, že práve prvý júl patrí svetovému Dňu bez mäsa? Tento deň bol vyhlásený vo svete pred 26 rokmi. U nás sa mu venuje Slovenská vegetariánska spoločnosť od roku 1992. Hlavným motívom je poukázať na fakt, že nadmerná konzumácia mäsa poškodzuje zdravie.
O čo tu ide?
Mnoho, ak nie väčšina chorôb vzniká nesprávnym stravovaním. Jedálniček väčšiny obyvateľstva Slovenska tvorí mäso, mäsové výrobky a iné tučné potraviny. Štatistiky hovoria, že množstvo ročne skonzumovaného mäsa v našej republike dvaapolnásobne prekračuje dávku odporúčanú Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO).
Taký deň bez konzumácie mäsa a mäsových výrobkov môže byť dobrá očista pre naše telo. Pýtate sa, čo vtedy jesť? Doprajte si hlavne veľa zeleniny a ovocia, obilniny, strukoviny a výrobky z nich. Práve pravidelná denná dávka zeleniny a ovocia vás ochráni pred rôznymi chorobami.
Život bez mäsa?
Dnešný deň určite oslavujú všetci vegetariáni a vegáni. Dôvodov, prečo zo svojho každodenných stravovacích zvyklostí vylúčili mäso a živočíšne produkty, môže byť niekoľko. Najčastejšie to je práve etický dôvod - neubližovať zvieratám. Niektorým napríklad mäso prestalo chutiť.
Otázkou však je, či po zdravotnej stránke je na mieste úplne vynechať mäso zo svojho jedálnička. Mäso je dôležité kvôli vitamínu B 12, ktorý obsahuje, a ktorý sa na rozdiel od viacerých bielkovín vo vegetariánskej strave nenachádza. Takisto je zdrojom cenných bielkovín. Ak sa už z akéhokoľvek dôvodu rozhodnete viac mäso nekonzumovať, poraďte sa s lekárom alebo odborníkom na výživu. Je dôležité, aby ste nahradili vitamíny, o ktoré nejedením mäsa prichádzate.
Zdravá stredná cesta
Ak by sme to mali zhrnúť, tak úplne vynechať mäso z ľudského jedálnička nie je zdravé. S jeho konzumáciou by sme to však nemali ani preháňať. Úspechom je pestrá a vyvážená strava, v ktorej má rovnaké zastúpenie mäso – hlavne hydinové, teľacie, no predovšetkým ryby. V každom pestrom jedálničku by nemali chýbať ani vlašské orechy, ľanové semiačka a horčičné semená. Na prípravu jedál sa zase odporúčajú olivový, repkový alebo slnečnicový olej.
Aký je váš názor na konzumáciu mäsa a jeho úplne vynechanie zo stravy? Podeľte sa s nami o váš názor!
Diskusia k článku - 1.7. - Svetový deň bez mäsa
Nový príspevok
Nie som nejako zatazena na maso, ale na dovolenke sme ochutnavali roze prosuta a podobne mäsove pochutiny. Boli fajn ale musim povedat, ze som sa po tyzdni zacali citit taka plna, a dalo to zabrat aj mojim crevam. Uplne si viem predstavit den bez masa, a nielen den