5 lahôdok s medvedím cesnakom (aj pre začiatočníkov)
Medvedí cesnak je výborný na prečistenie tela, podporu imunity i na úpravu trávenia.
Okrem toho je pomocníkom pri znižovaní vysokého krvného tlaku, vysokej hladiny cholesterolu a aj prevenciou vzniku aterosklerózy. Vďaka alicínu má i antibakteriálne, protiplesňové a antivírusové vlastnosti.
Výborný na jarný detox
Známa liečiteľka Mária Trebenová ho odporúčala ako jarnú kúru na prečistenie tela a zbavenie sa hlienov. Na tento účel stačí do svojho jedálnička zaradiť čerstvé listy medvedieho cesnaku. Poprípade sa dá z neho pripraviť tinktúra – čerstvé listy umyjeme, nakrájame a naplníme nimi tmavú fľašu, zalejeme kvalitnou domácou pálenkou a necháme 2 týždne odpočívať na slnečnom a teplom mieste. Potom precedíme. Denne užívame 10 až 15 kvapiek tinktúry.
Pomôže pri kožných problémoch a oslabenej imunite
Medvedí cesnak sa tiež javí ako prevencia vzniku krvných zrazenín i kožných problémov. Zastúpený vitamín C je stvorený na podporu imunity, vitamíny zo skupiny B sú potrebné pre správne fungovanie metabolizmu i nervovej sústavy (obsiahnutý je hlavne vitamín B6 – obnovuje svalovú hmotu, zmierňuje únavu...). Táto liečivá bylina a korenina je teda pre zdravie prospešná vo viacerých smeroch a navyše aj výborne chutí.
Tipy na použitie medvedieho cesnaku
1. Cesnakové maslo
Suroviny
250 g domáceho masla, 2 hrste umytého, vysušeného a nadrobno nakrájaného medvedieho cesnaku
Postup
Maslo necháme zmäknúť pri izbovej teplote a primiešame k nemu nakrájaný medvedí cesnak. Na 15 minút dáme do chladničky. Maslo vyberieme, uložíme na potravinovú fóliu a vytvarujeme z neho valec. Dáme do chladničky stuhnúť a používame ako nátierku na chlieb.
2. Polievka z medvedieho cesnaku
Suroviny
cibuľka, 1 – 2 hrste medvedieho cesnaku, zeleninový vývar, soľ, korenie, muškátový orech, zemiaky, maslo
Postup
Na masle speníme nadrobno nakrájanú cibuľku. Pridáme nakrájaný medvedí cesnak a zeleninový vývar. Necháme zovrieť, rozmixujeme, dochutíme soľou, a korením. Zahustíme pokrájaným zemiakom a ešte povaríme.
3. Nátierka z medvedieho cesnaku
Suroviny
100 g bryndze, 2 PL bieleho jogurtu, 1 šalotka, medvedí cesnak podľa chuti
Postup
Bryndzu rozmiešame s jogurtom, pridáme nakrájanú šalotku a medvedí cesnak. Podávame s celozrnným pečivom.
4. Cestoviny s pestom z medvedieho cesnaku
Suroviny
celozrnné cestoviny, medvedí cesnak, himalájska soľ, čierne korenie, olivový olej, mandle, parmezán
Postup
Cestoviny uvaríme podľa návodu. Medzitým si pripravíme pesto – zmixujeme (roztlačíme v mažiari) medvedí cesnak, soľ, korenie, mandle a olivový olej. Pridáme parmezán. Množstvo ingrediencií prispôsobíme hustote pesta. Podávame s cestovinami.
5. Šalát s medvedím cesnakom
Suroviny
šalátová uhorka, medvedí cesnak, rajčiny, paprika, šalotka, vajíčka, soľ, olivový olej
Postup
Do misy nakrájame šalátovú uhorku, medvedí cesnak, paradajky, papriku a šalotku. Dochutíme soľou, pridáme nakrájané vajíčka a olivový olej podľa chuti.
Ďalšie chutné fit recepty od tých najlepších trénerov a známych osobností nájdete aj v knihách z našej produkcie na www.eshop.cvicte.sk.
Ľudia, ktorí čítali tento článok, zaujímajú sa tiež o:
Amarantový koláč s medvedím cesnakom a cibuľovým chutney
Tento týždeň som mala „indické“ chute.
Jednoduché pesto z medvedieho cesnaku
Už máte doma medvedí cesnak?
Slaný koláč s medvedím cesnakom
Zdravý koláč s medvedím cesnakom, ktorý posilní imunitu a navyše úžasne chutí.