Využite hubársku sezónu a posilnite svoju imunitu
Stále podceňujete význam húb vo vašom jedálničku? Potom by ste mali vedieť, že huby posilňujú obranyschopnosť, pomáhajú lepšie zvládať stres, spaľovať tuk a sú tiež zdrojom vitamínu D.
Huby sú v našich končinách považované skôr za pochúťku, ktorá sa dá pripraviť na mnoho spôsobov, ako za potravinu, ktorá je pre ľudský organizmus prospešná. V jeseni je hubárska sezóna v plnom prúde, a tak si môžeme nazbierať bedle, pečiarky, čírovky, kozáky, rýdziky či plávky. Tu je niekoľko hlavných dôvodov, prečo sa oplatí huby pravidelne konzumovať:
Sú vhodné do diétneho jedálnička
Ak hľadáte jedlo, ktorým obohatiť diétny stravovací plán, huby sú na tento účel priam stvorené. Majú nízky obsah kalórií (cca 105 kJ/100 g) a obsahujú slušné dávky vitamínov skupiny B, ktoré sa podieľajú aj na správnom fungovaní metabolizmu (premenu bielkovín, tukov a cukrov na energiu). Prospešný v tomto smere je aj vitamín D. Nedostatok tohto slnečného vitamínu je spájaný so zvýšeným ukladaním tuku. Nemožno zabudnúť na vlákninu, ktorá zabezpečuje pocit sýtosti a prospieva tráviacemu traktu. Obsiahnuté bielkoviny zasa pozitívne vplývajú na rast a regeneráciu svalovej hmoty, ktorá hrá pri chudnutí dôležitú úlohu.
Majú protirakovinové účinky
Huby sú zdrojom mnohých prospešných živín, ktoré posilňujú imunitný systém, a teda pomáhajú bojovať aj proti vzniku rakovinových ochorení. Za tieto pozitívne účinky je zodpovedný hlavné selén, ktorý patrí medzi antioxidačné látky. Ďalšou účinnou zložkou v tomto smere je beta-glukán, ktorý patrí medzi polysacharidy, ktoré majú schopnosť bojovať proti baktériám, parazitom a podporovať imunitu.
Eliminujú stres
Žijete permanentne v strese? Trápi vás úzkosť, podráždenosť a neviete sa sústrediť? V tom prípade je možné, že vášmu organizmu chýbajú vitamíny skupiny B, ktoré sú bohato zastúpené aj v hubách.
Prospievajú srdcovo-cievnemu systému
Huby sú zásobárňou medi, ktorá prispieva k správnej činnosti srdca. Draslík zasa pomáha udržiavať na uzde krvný tlak, ktorý je často spúšťačom kardiovaskulárnych ochorení. Takisto vláknina a zastúpené enzýmy sa podieľajú na znížení vysokej hladiny cholesterolu v krvi.
Sú bojovníkmi proti anémii
Anémia je najčastejšie spôsobená nedostatočným množstvom železa v ľudskom organizme, ktoré je nevyhnutné pre tvorbu červených krviniek. Dobrým zdrojom železa sú aj huby, preto by ich do jedálnička mali zaradiť aj anemickí pacienti.
Prospievajú i diabetikom
Huby sú výbornou potravinou pre cukrovkárov. Obsahujú minimum sacharidov, vlákninu, slušné množstvo bielkovín, žiadny tuk a množstvo živín. Okrem toho podporujú činnosť vnútorných orgánov, ako napríklad pečene a žliaz s vnútorným vylučovaním, čo má vplyv na tvorbu inzulínu.
Vápnik a vitamín D prospievajú kostiam a zubom
Vápnik je kľúčovou živinou, ktorá je zodpovedná za zdravie kostí a zubov. Nedostatok vápnika vedie k rednutiu kostí, teda k osteoporóze. Hoci si vitamín D dokáže ľudský organizmus vyprodukovať pomocou slnečného žiarenia, mnohým tento vitamín chýba. Okrem iného je dôležitý aj pre zdravie kostí, pretože ovplyvňuje vstrebávanie vápnika.
Čím sa riadiť pri zbere a sušení húb?
Azda najdôležitejším pravidlom zo všetkých je zbierať iba tie huby, ktoré naozaj stopercentne poznáme. Ak nie sme si istí, huby radšej necháme tam, kde sú. Samozrejme, zbierame iba tie, ktoré sú zdravé, teda nie sú hnilé, červivé ani plesnivé. Zo zeme ich vyťahujeme aj s koreňom.
Pri hubách platí, že ich treba čo najskôr spracovať. Ideálne je huby čo najskôr očistiť, nakrájať na zhruba ½-centimetrovú hrúbku a sušiť na slnku alebo na plechu v rúre pri najnižšej teplote (okolo 60-70 stupňov Celzia). Po usušení sa huby skladujú v uzavretej sklenej nádobe. V prípade, že ich chcete sterilizovať, urobte tak do 24 hodín. V chladničke by zasa nemali byť dlhšie ako 48 hodín.
Z húb možno pripraviť množstvo chutných a jednoduchých pokrmov. Inšpirovať sa môžete nasledovnými receptami:
Dusená hliva ustricová na zelenine
Hubové rizoto so shitake a zeleninou
Mäkučká hovädzinka na hubách s pohánkovými krúpami
Špenátové halušky so šampiňónovou omáčkou