Slaďte zdravšie! Cukor má veľa zdravých alternatív
Cukor je naším dennodenným spoločníkom. Nestačí, že sa nachádza v mnohých priemyselne spracovaných potravinách, ktoré s pôžitkom konzumujeme. Biele kryštáliky so spokojnosťou pridávame do nápojov a domácich jedál. Aj to je dôvod, prečo sme tuční, trpíme chorobami a následne sa „dopujeme“ liekmi. Daň za konzumáciu cukru je vysoká. Pritom stačí tak málo – sladiť zdravšie. Tu sú zdravé alternatívy bieleho cukru!
Biely cukor je neodmysliteľnou súčasťou každého veľkého nákupu. Pokojne ho môžeme zaradiť medzi základné potraviny v slovenských domácnostiach. Bohužiaľ, okrem sladkej chuti neponúka cukor absolútne žiadne pozitíva, ba práve naopak. Je všeobecne známe, že cukor je zodpovedný za vznik nadváhy, obezity, zubného kazu, tráviacich ťažkostí, cukrovky, problémov s pleťou, kvasinkových infekcií... Jediný spôsob ako zabrániť negatívnemu pôsobeniu cukru na ľudské zdravie, je nahradiť ho zdravšími alternatívami. Ktoré sú to?
Stévia cukrová
Stévia je najčastejšie označovaná ako sladidlo budúcnosti. Má takmer nulovú kalorickú hodnotu, čo ocenia najmä tí, ktorí sa snažia schudnúť. Je vhodná aj pre diabetikov, pretože nespôsobuje výkyvy krvného cukru. Stévia je na trhu dostupná vo viacerých alternatívach, ktoré sú rovnako, viac, alebo menej sladké ako cukor. Rastlina pochádza z oblastí Brazílie a Paraguaja, ale darí sa jej aj v našich podmienkach. Pokojne ju môžete pestovať na okennom parapete. Dva až tri lístky dostatočne osladia šálku čaju, alebo kávy.
Odporúčame: DGP Stolové sladidlo na báze glykozidov steviolu 100 ks
Rastlina stévie pochádza pôvodom z Južnej Ameriky, kde sa tradične používa na sladenie nápojov a potravy. Aj sladidlo DGP bolo vyrobené z glykozidov steviolu. Má príjemne sladkú chuť, neobsahuje žiadne kalórie a výborne sa hodí k teplým nápojom ako čaj a káva. Kúpite v sieti dm drogerie markt.
Med
Hoci disponuje podobnou kalorickou hodnotou ako cukor, je neporovnateľne zdravší. Pravidelná konzumácia medu prináša mnoho zdravotných prínosov, to vedeli už naše staré mamy. Možno aj vy si spomínate na svoju babičku, ktorá vravievala, že dve polievkové lyžice medu denne zaistia silnú imunitu. Aktuálne sa medu pripisujú najmä antioxidačné, antiseptické (napomáha hojeniu rán), antimikrobiálne (bojuje proti patogénom) a prebiotické účinky (podporuje rast pozitívnych baktérií v črevách). Konkrétnejšie účinky medu závisia od zozbieraného nektáru.
Trstinový cukor
Trstinový cukor sa líši od bieleho cukru nielen farbou, ale najmä skutočnosťou, že obsahuje trstinovú melasu, ktorá je plná živín. Pri kúpe trstinového cukru buďte opatrní, pretože na našom trhu je aj hnedý cukor = BIELY CUKOR ZAFARBENÝ NAHNEDO, ktorý s trstinovým cukrom nemá absolútne nič spoločné. Samozrejme, okrem vzhľadu.
Odporúčame: Alnatura trstinový cukor BIO, 500 g
Alnatura Vám garantuje potraviny z ekologického poľnohospodárstva, ktoré sú pravidelne testované nezávislými znalcami podľa EG-Eko nariadenia. Na výrobu Alnatura trstinového cukru sa najprv zozbiera ekologicky pestovaná cukrová trstina, ktorá sa valcovaním lisuje. Takto získaná surová cukrová šťava sa uvarí na sirup, neskôr sa usuší a jemne zomelie. Kúpite v sieti dm drogerie markt.
Javorový sirup
Javorový sirup je u nás menej známym prírodným sladidlom. Vyrába sa z miazgy javora. Najmä z filmov a seriálov ho poznáme ako neodmysliteľnú súčasť palaciniek. Je však vhodný aj na osladenie domáceho pečiva, koláčov a vďaka aróme sa používa aj ako prísada do slaných pokrmov. Okrem prírodných cukrov (glukóza, fruktóza) je javorový sirup zdrojom mangánu, vápnika, železa vitamínov skupiny B, vitamínu A a ďalších zdraviu prospešných látok.
Trstinová melasa
Určite si zo školy aspoň matne pamätáte na proces výroby cukru. Svoju úlohu v ňom zohráva cukrová trstina (alebo cukrová repa), z ktorej sa získava trstinová (repná) šťava. A práve z nej sa ďalšími výrobnými procesmi, pri ktorých sa, mimochodom, ničia všetky prospešné látky, vyrába cukor. To, čo zostane, je melasa. Odpad. Paradoxne, na rozdiel od cukru je trstinová melasa výživná, má podiel na udržaní zdravia a vitality (prevencia srdcovo-cievnych ochorení, pomoc pri ťažkostiach pohybového aparátu, poruchách metabolizmu, kožných problémoch). Cukor je z výživového hľadiska bezcenný. Otázka znie, prečo konzumujeme niečo, čo nemá žiadnu výživovú hodnotu a odpad, teda trstinová melasa slúži na ďalšie priemyselné spracovanie (výroba alkoholu, kvasníc)? Opäť je všetko len o peniazoch?
Agáve nektár
Agáve nektár sa získava z kaktusov agáve, ktorých sú desiatky druhov. Pochádzajú z oblastí Strednej Ameriky. V porovnaní s cukrom je agáve nektár výživnejší, menej kalorický, disponuje vyššou sladivosťou ako biely cukor a nespôsobuje výkyvy krvného cukru. Je vhodný do sladkých jedál i dochutenie mies.
Odporúčame: Alnatura šťava z agáve BIO, 250 ml
Alnatura šťava z agáve sa získava z mexickej rastliny agáve a disponuje intenzívnou, sladkou, jemnou ovocnou príchuťou. Sirup z agáve osladí dezerty, nápoje a cukrovinky a podčiarkne chuť pikantných jedál. Kúpite v sieti dm drogerie markt.
Ďalšie vhodné alternatívy cukru
Medzi ďalšie zdravšie varianty cukru patria napríklad jačmenný slad, ryžový sirup, kukuričný slad, ktoré svojím vzhľadom pripomínajú med. Menej známy, ale veľmi výživný je aj cukor z kokosových kvetov.
Diskusia k článku - Slaďte zdravšie! Cukor má veľa zdravých alternatív
Nový príspevok
Ahojte,
jako jednu z alternativ bych zmínila i maltitol. Jeho výhody vidím v menším množství sacharidů i kalorií. Je taky přírodní - ze škrobu. Více info tady http://www.maltitol.cz