Prečo konzumovať rybí tuk?
Rybí tuk je jedným z výživových doplnkov, ktorý by nemal chýbať v jedálničku športovca, ale ani bežného človeka. Podieľa sa na budovaní svalovej hmoty, podporuje športový výkon, znižuje riziko zranenia a vôbec, je prevenciou mnohých ochorení.
Rybí tuk je známy a zdraviu prospešný najmä kvôli vysokému obsahu omega-3 nenasýtených mastných kyselín, ktoré pozitívne ovplyvňujú napríklad zdravie kardiovaskulárneho systému, chránia pred rakovinou, zlepšujú činnosť mozgu a stav pokožky. Sú v ňom tiež zastúpené aj dôležité vitamíny A, D a E.
Výhody z konzumácie rybieho oleja
Rybí olej je plný výživných látok, ktoré pomáhajú ľudskému telu pri riešení mnohých zdravotných problémov. Rybí olej sa oplatí konzumovať, pretože:
- podporuje zdravie kardiovaskulárneho systému, konkrétne znižuje riziko vzniku srdcových chorôb a kladne ovplyvňuje hladinu cholesterolu v krvi
- je prevenciou aterosklerózy, artritídy a reumatizmu
- viaceré vedecké štúdie naznačili, že je nápomocný pri zhadzovaní prebytočných kilogramov
- vďaka obsahu omega-3 nenasýtených mastných kyselín posilňuje celkovú obranyschopnosť organizmu
- pozitívne ovplyvňuje duševné rozpoloženie človeka (bojuje proti úzkosti, depresii, strachu, stresu a pod.)
- prospieva zraku, ktorý sa s pribúdajúcim vekom zhoršuje a je prevenciou niektorých očných ochorení
- nenasýtené mastné kyseliny udržujú mozog v dobrej kondícii
- je jedným z prostriedkov, ako sa zbaviť alebo eliminovať kožné problémy (suchá pleť, akné, psoriáza, vyrážky, ekzémy)
- prospieva tehotným ženám a ich nenarodeným deťom, pretože rybí olej sa podieľa na správnom vývine dieťaťa
- podľa niektorých vedeckých výskumov zvyšuje kvalitu spermií u mužov
- stimuluje rast vlasov a dodáva im lesk
- zlepšuje krvný obeh, teda je stvorený pre ľudí majúcich problémy s kŕčovými žilami
- je dôležitým doplnkom pre športovcom, pretože podporuje výkon, chráni pred zraneniami a pomáha budovať svalovú hmotu
Odporúčame prečítať: Ako zlepšiť spaľovanie tukov pri cvičení
Čo by ste mali vedieť?
Rybí olej je dostupný v tekutej forme, ale aj vo forme dražé či kapsúl, ktoré sú praktické na užívanie. Pri kúpe rybieho oleja treba dbať predovšetkým na kvalitu a ,samozrejme, dôsledne dodržiavať dávkovanie, aby nedošlo k nepríjemným vedľajším účinkom.
Ako zabezpečiť čo najlepšiu stráviteľnosť rybieho tuku? Užívajte ho počas jedla, alebo krátko po jedle. To má aj ďalšiu výhodu: rybí olej napomôže lepšiemu vstrebaniu vitamínov rozpustných v tukoch, ktoré obsahuje prijímané jedlo.
Zdroj foto: www.freedigitalphotos.net (Praisaeng)
Diskusia k článku - Prečo konzumovať rybí tuk?
Nový príspevok
Ano, urcite hlavne v zime, ale aj pocas roka, zalezi na veku, zdravotnom stave.. my sme po dlhom hladani nasli rybi olej naozaj bez zapachu, kvalitny, s poradenstvom na http://www.nutraceutica.sk/sk/produkty/omega-3-rybi-olej/ a citime sa uz dlhodobo lepsie, mozeme iba potvrdit..
Hlavne v zime, kedy máme prirodzene málo vitamínu D. Ale ja ho používam po celý rok, vitamín D je nesmierne dolezity.
a v akom obdobi ho uzivat?