Hodujte v jeseni so zdravou a chutnou tekvicou
Horúca tekvicová polievka, voňavý koláč, jemnučké muffiny, chutný nákyp či sladučká nátierka nesmú na tekvicových hodoch u vás doma chýbať.
Je ľahká, chutná, plná výživných látok, s malým množstvom kalórií a možno ju pripraviť na tisíce spôsobov. Ak ste si túto jeseň ešte nepripravili tekvicové hody, stále to môžete napraviť a pochutnať si na skvelých a zdravých pochúťkach. Ešte predtým sa však pozrime na zdravotné výhody tekvice.
Tekvica je zdravá, pretože...
- disponuje nízkym množstvom kalórií (sto gramov má iba okolo 26 kalórií), neobsahuje nasýtené tuky a ani cholesterol
- podporuje činnosť imunitného systému: obsahuje vlákninu, proteíny, vitamíny skupiny B, vitamín A, C, E, K, draslík, meď, železo, horčík, fosfor, vápnik, luteín, zeaxantín a ďalšie karotenoidy
- tekvica je výnimočne bohatá na vitamín A, ktorý je nevyhnutný pre udržanie zdravia kože a slizníc
- luteín a zeaxantín sú silné antioxidanty, ktoré prospievajú hlavne zraku
- vitamíny skupiny B prospievajú nervovej sústave a sú nevyhnutné pre správnu činnosť metabolizmu
- je výborným jedlom do diétneho jedálnička, pretože je zdrojom vlákniny udržiavajúcej pocit sýtosti
- obsiahnuté fytosteroly sú spojené s podporou zdravia srdcovocievneho systému
- je výborným jedlom po tréningu, pretože obsahuje draslík, ktorý pomáha obnoviť rovnováhu elektrolytov po náročnom tréningu
- je výborným jedlom počas chrípkových epidémií, pretože je zásobárňou vitamínu C a ďalších antioxidantov, ktoré organizmus chránia pred škodlivými voľnými radikálmi a vznikom vírusových ochorení
- vitamíny A, C, E a zinok sú kľúčové pre udržanie krásnej a zdravej pleti
Dajte si aj tekvicové semiačka
Tekvicové semiačka určite nepatria do kompostu. Sú výborným zdrojom vlákniny a zdravých tukov, teda prospievajú nielen tráveniu, ale aj kardiovaskulárnemu systému. Nachádza sa v nich aj železo, ktoré je prevenciou anémie. Selén a zinok zasa podporujú činnosť imunitného systému. Nemožno zabudnúť ani na aminokyselinu tryptofán, ktorá podporuje tvorbu serotonínu – hormónu dobrej nálady.
Jesenné tekvicové menu číslo 1
- Krémová tekvicová polievka z bielej tekvice bez mlieka
- Cestoviny s hokkaido, paradajkami a rukolou
- Tekvicové muffiny zo špaldovej múky so zázvorom
Jesenné tekvicové menu číslo 2
- Tekvicová polievka s červenou šošovicou na kokosovom oleji
- Tekvicový nákyp
- Jablkovo-hokkaidový koláč zo špaldovej múky s jačmenným sladom
Ako predjedlo môžete podávať chrumkavé celozrnné pečivo s tekvicovo-orieškovou nátierkou
Ešte viac inšpirácií nájdete v sekcii Recepty