Nakopni svoju imunitu v Supershape PREMIUM

POWER WOMAN 3

Dôležité omega-3 mastné kyseliny. Prečo ich naše telo potrebuje?

Ukázalo sa, že omega-3 mastné kyseliny majú schopnosť znižovať odbúravanie (stratu) svalových vlákien. Funguje to tak, že omega-3 sa zabudujú do svalovej bunky a následne stimulujú anabolické deje (rast svalov) vo vnútri bunky.

Dôležité omega-3 mastné kyseliny. Prečo ich naše telo potrebuje?
9. DEC 2013

Omega-3 mastné kyseliny, samozrejme, nie je nutné prijímať iba v tabletkovej forme, ale je ich možné prijať aj pomocou potravín. Ktoré potraviny obsahujú najväčšie množstvá omega-3 mastných kyselín?

Kde hľadať omega-3 mastné kyseliny?

V rastlinnej ríši najviac omega-3 obsahujú ľanové semienka, ale  tento zázrak nájdeme tiež v zdravých rybách, čo je však niekedy veľmi ťažké posúdiť. Najzdravšie sú totiž tie, ktoré boli ulovené vo voľnej prírode. Ak sa vám podarí zistiť, v akých vodách plávali ryby, ktoré si máte na pláne kúpiť, vyberte si predovšetkým lososa, veľké množstvo omega-3 majú aj sardinky s kosťami, ančovičky, atlantická makrela, pstruh dúhový, atlantický sleď, mečiar obyčajný alebo tuniak biely.

Načo okrem anabolizmu sú omega-3 mastné kyseliny dobré?

Omega-3 sa zabudúvajú do buniek, čím sa ich membrány stávajú priepustnejšie, a preto môžu bunky medzi sebou lepšie komunikovať. To napríklad znamená, že neurotransmitery ako sú serotonín a dopamín, ktoré sú potrebné na navodenie dobrých pocitov, sa môžu dostať do bunky oveľa ľahšie. Ďalšou výhodou omega-3 mastných kyselín je, že majú aj protizápalové účinky, čo pomáha pri liečení prakticky všetkých degeneratívnych chorôb. Podporujú tiež cirkuláciu krvi, pôsobia na riedenie krvi a pomáhajú znižovať krvný tlak, zabraňujú usadzovaniu LDL cholesterolu v cievach, sú dôležité na zvýšenie mozgovej aktivity pri učení, pri procesoch zapamätávania si a pri regulácií psychiky.

Najjednoduchší spôsob ako zvýšiť príjem omega-3 nenasýtených mastných kyselín, je pridať si jednu polievkovú lyžicu ľanových semien, najlepšie čerstvo rozomletých do cereálií a aspoň 2x týždenne prijať rybie mäso.

Zdroj foto: www.freedigitalphotos.net (moggara 12)

Autor článku

michal.lendel@cvicte.sk

Ing. Michal Lendel, fitnes tréner I. triedy

V minulosti som sa aktívne venoval viacerým športom: hádzaná, basketbal, volejbal. Posledných päť rokov sa venujem hlavne kulturistike. Zaujímam sa aj o zdravé stravovanie, vypracovávanie jedálničkov na mieru, doplnky výživy a pracujem aj ako fitnes tréner. Váš úspech je aj mojím úspechom.

http://www.facebook.com/

Ďalšie články od autora

DISKUSIA K ČLÁNKU (0)

Diskusia k článku - Dôležité omega-3 mastné kyseliny. Prečo ich naše telo potrebuje?

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.