Chudnete? Jedzte potraviny s nízkym glykemickým indexom!
Glykemický index potravín je dôležitým pojmom pre ľudí s diabetom. Nezaobídu sa bez neho ani tí, ktorí sa snažia schudnúť a jesť zdravo. Športovci vďaka nemu vedia, čo jesť vzhľadom na svoj cieľ pred a po tréningu. Viete to aj vy?
Máte cukrovku? Snažíte sa schudnúť? Chcete jesť zdravo? Potom by vám pojem glykemický index nemal byť ľahostajný. Glykemický index (ďalej GI) je hodnota, ktorá vyjadruje mieru, v akej konkrétne jedlo ovplyvňuje hladinu krvného cukru. Podľa toho delíme jedlá do troch kategórií na potraviny s vysokým, stredným a nízkym GI.
Odporúčame prečítať:
Glykemický index potravín – kamarát či nepriateľ?
Glykemický index – čo to je a ako ho využiť?
Prečo pri chudnutí (a zdravom stravovaní) jesť potraviny s nízkym GI?
Nielen pre chudnutie, ale aj celkové zdravie je dôležité, aby bola hladina krvného cukru stabilizovaná. To docielite konzumovaním jedál s nízkym glykemickým indexom, alebo vhodnou kombináciou pokrmov s rozličným stupňom GI. Ak chudnete, snažte sa výlučne zamerať na jedlá s nízkym GI.
Prečo je GI taký dôležitý? Už vieme, že glykemický index ovplyvňuje hladinu krvného cukru. Poďme teda na to opačne. Čo spôsobuje konzumácia jedál s vysokým GI? Ak napríklad zjete kus čokolády, sacharidy sa okamžite dostanú do krvi, čiže hladina krvného cukru sa rapídne zvýši. Lenže ľudský organizmus sa snaží tento „nepriaznivý“ stav zvrátiť tak, že vylúči inzulín, ktorý, samozrejme, úroveň cukru radikálne zníži. A práve v tejto chvíli dochádza ku HYPOGLYKÉMII, ktorá je z hľadiska zdravia i chudnutia negatívnym javom. Človek bojuje, s najväčšou pravdepodobnosťou aj podľahne, s chuťou maškrtiť a cíti nekontrolovateľný hlad (inzulín často zníži hladinu cukru až pod normálnu hranicu) a tento kolobeh sa neustále opakuje.
Človek maškrtí, konzumuje nezdravé jedlá a následne priberá. Dostavia sa bolesti hlavy, nervozita a existuje aj väčšia pravdepodobnosť vzniku kardiovaskulárnych ochorení a rakoviny. A ešte je tu jedna podstatná vec, nespotrebovaná energia zo skonzumovanej čokolády sa uloží v podobe tuku! Týmto nežiaducim javom môžete zabrániť jedine tak, že budete preferovať jedlá s nízkym GI.
Na dôležitosť konzumácie potravín s nízkym GI upozorňujú aj odborníci z Univerzity v Sydney. Stotožňujú sa s názorom Svetovej zdravotníckej organizácie a Organizácie pre výživu a poľnohospodárstvo, ktoré odporúčajú, aby ľudia vo vyspelých krajinách konzumovali najmä potraviny s nízkym GI. Týmto spôsobom predídu „chorobám z prebytku“ ako ischemickej chorobe srdca, cukrovke a obezite.(1)
Potraviny s nízkym glykemickým indexom
Jedlá, ktoré patria do kategórie potravín s nízkym GI sú výnimočné v tom, že energia z nich sa uvoľňuje postupne. Človek je dlhšie sýty a nemá potrebu maškrtiť. Podľa Helen Foster sú ďalšími pozitívami konzumácie jedál s nízkym GI zmiernenie predmenštruačného syndrómu, lepšie sústredenie sa a pozornosť, zlepšenie pamäťových schopností, nižšie riziko vzniku rakoviny, vírusových ochorení (chrípka, nachladnutie) a krátkozrakosti.(2)
Otázka znie, ako zistiť GI konkrétnej potraviny? Najlepšími a najprehľadnejšími pomocníkmi sú rozličné tabuľky, ktoré nájdete na internete. Tie najlepšie spracované zohľadňujú aj spôsob prípravy jedla, veľkosť porcie, ale napríklad pri ovocí aj odrodu a zrelosť, ktoré GI značne ovplyvňujú. Jednou z nich je aj tabuľka Univerzity v Sydney, v ktorej môžete šikovne hľadať podľa názvu, alebo si vyfiltrovať všetky potraviny s nízkym či vysokým GI. (3)
Potom napríklad zistíte, že nízky GI majú brokolica, paradajky, paprika, kešu oriešky, horká čokoláda s obsahom 70 percent kakaa, sušené marhule, pomaranče, broskyne, jahody či ovsená kaša.