Chcete byť zdravší a vitálnejší? Nakopne vás makové mlieko!
Mak je bohatý na vápnik, zdravé tuky, vlákninu, vitamíny skupiny B a ďalšie látky. Ak neviete, akým spôsobom ho zaradiť do svojho jedálnička, pripravte si makové mlieko.
Makové mlieko je nielen pre všetkých tých, ktorí chcú svojmu organizmu dopriať živiny obsiahnuté v maku, ale zároveň radi skúšajú nové chute a experimentujú. Mlieko, pripravené z maku, sa dá použiť na prípravu skvelých nápojov. Tie možno dochutiť ovocím, kakaom, medom, škoricou, vanilkou a pod. Fantázii sa medze nekladú! Vyskúšate to tiež?
Ako pripraviť makové mlieko?
Príprava makového mlieka je veľmi jednoduchá. Večer zalejte mak vodou v pomere 1:5 alebo 1:6. Nádobu zakryte a nechajte odpočívať celú noc pri izbovej teplote. Ráno zmes rozmixujte a preceďte cez husté sitko. Potom už závisí len od vás, ako si nápoj dochutíte. Preferujte však zdravé ingrediencie, aby ste neznížili prospešnosť makového mlieka. Ak by ste chceli nápoj hustejší, alebo, naopak, redší, použite menšie alebo väčšie množstvo vody.
Odporúčame prečítať: Osem korení života
Prečo konzumovať mak
- Mak je skvelou zásobárňou živín, a teda posilňuje imunitný systém človeka. Sto gramov obsahuje zhruba 18 g bielkovín, 20 g vlákniny, veľa zdravých tukov, vitamínov zo skupiny B a vitamín E. Toto množstvo pokryje denný odporúčaný príjem vápnika na 144 percent, medi na 181 percent, železa na 122 percent, horčíka na 87 percent, mangánu na viac ako 290 percent, fosforu na 124 percent. Bohato zastúpené sú aj selén a zinok.
- Bohaté zastúpenie zdravých tukov pozitívne ovplyvňuje hladinu cholesterolu v krvi a krvný tlak. Zároveň sú prevenciou kardiovaskulárnych ochorení.
- Nevhodná strava, nepravidelné stravovanie a tiež nedostatok pohybu sa podieľajú aj na vzniku zápchy a nadúvania. Možno im predchádzať práve konzumáciou maku, ktorý je bohatým zdrojom vlákniny.
- Vitamíny skupiny B sú nevyhnutné pre správne fungovanie metabolizmu. Tiež sa odporúča zvýšiť ich príjem v čase, keď je človek vystavený stresu, trpí úzkosťou či depresiami.
- Mak je výbornou voľbou pre ženy v klimaktériu, v ktorom sa zvyšuje riziko vzniku osteoporózy a tiež pre ľudí vo vyššom veku. Mak je zdrojom vápnika a fosforu, ktoré sú nevyhnutné pre zdravie kostí a zubov.
- Obsah železa robí z maku potravinu, ktorá je prevenciou anémie.
- Zinok a selén posilňujú imunitný systém, preto sa oplatí konzumovať mak vo zvýšenej miere napríklad v čase, keď zúria chrípkové epidémie.
- Zastúpené proteíny prispievajú k dostatočnému dennému príjmu bielkovín, ktoré sú potrebné napríklad pre rast a obnovenie svalovej hmoty po tréningu.
Odporúčame prečítať: Recepty na detox smoothies pre každý deň