Chcete byť zdraví, štíhli a výkonní? Jedzte červenú repu!
Červená repa je zdrojom cenných látok (vitamínov, minerálov, vlákniny, fytochemikálií), ktoré napríklad znižujú krvný tlak a hladinu cholesterolu v krvi, zlepšujú výdrž, chránia pred vznikom osteoporózy a bojujú proti škodlivým voľným radikálom.
Hľadáte spôsob, ako svojmu organizmu dodať dostatok živín (nielen) počas studených a tmavých dní? Najlepšie, čo môžete urobiť, je doplniť potrebné látky formou prirodzenej stravy. Vhodnou voľbou je aj pravidelná konzumácia červenej repy, ktorá obsahuje kyselinu listovú, vitamín C, draslík, železo, vápnik, zinok, vlákninu a ďalšie dôležité látky.
7 hlavných dôvodov, prečo jesť červenú repu
"Nikdy nezabudnem na obdobie, keď sme ako malé deti museli povinne piť šťavu z červenej repy. Vždy sme využili chvílu maminej nepozornosti a vylievali túto výživnú tekutinu do kvetináčov. Dnes by som to určite neurobila, pretože repa patrí k veľmi výživným potravinám a mám ju naozaj veľmi rada. Dá sa pripraviť na stovky spôsobov," hovorí o svojich skúsenostiach s cviklou Mária. Možno máte podobné spomienky i vy. Nech už sú akékoľvek, realita je taká, že červená repa je plná výživných látok, ktoré pomáhajú človeku udržať si zdravie a vitalitu. Aké pozitíva teda prináša pravidelná konzumácia červenej repy?
Odporúčame prečítať: Trochu libanonskej kuchyne…cviklový hummus
1. Znižuje vysoký krvný tlak
Vysoký krvný tlak je jednou z hlavných príčin vzniku kardiovaskulárnych ochorení, ktoré patria na popredné priečky v rebríčkoch úmrtnosti. Viaceré vedecké štúdie potvrdili, že červená repa obsahuje dusičnany, ktoré majú schopnosť pozitívne ovplyvňovať krvný tlak, a tak znižovať riziko infarktu a mŕtvice.
2. Podporuje činnosť imunitného systému
Červená repa obsahuje veľa fytochemikálií, ktoré majú významné antioxidačné pôsobenie (schopnosť bojovať proti škodlivým voľným radikálom, ktoré poškodzujú ľudské bunky a spôsobujú najrozličnejšie ochorenia).
3. Zlepšuje výdrž
Podľa štúdie vykonanej ešte v roku 2009 má pitie cviklovej šťavy pozitívne účinky na výdrž pri cvičení. Vedci z University of Exeter a Peninsula Medical School zistili, že šťava z červenej repy je bohatá na dusičnany, ktoré spôsobia to, že telo spotrebuje menej kyslíka, a tým sa doba cvičenia predĺži až o 16 percent. Pričom zvýšenie energie sa netýka len športového výkonu, ale vykonávania každodenných činností (1).
4. Pomáha hojiť rany, popáleniny a prospieva pokožke
Zložky, ktoré sú obsiahnuté v červenej repe (najmä dusičnany) pozitívne vplývajú aj na hojenie rán a drobných popálenín. Pravidelná konzumácia cvikly vedie k zlepšeniu stavu pokožky, ktorá je postihnutá vyrážkami či akné.
5. Pozitívne vplýva na hladinu cholesterolu v krvi
LDL cholesterol, známy skôr ako „zlý“ cholesterol, je jednou z príčin vzniku kardiovaskulárnych ochorení. Znížiť ho možno aj pravidelnou konzumáciou červenej repy. Prečo? Cvikla je bohatá na rozpustnú vlákninu, ktorá hrá pri znížení cholesterolu kľúčovú úlohu. Tomuto pozitívnemu účinku napomáhajú aj karotenoidy a flavonoidy.
6. Je prevenciou proti anémii
Anémia sa prejavuje napríklad únavou, pocitmi slabosti, bolesťami hlavy, zníženou koncentráciou, bledosťou. Ako vzniká? Najčastejšie je spojená so zníženou schopnosťou červených krviniek prenášať kyslík. Za najhlavnejšie príčiny je považovaný nedostatok železa v organizme. Cvikla je bohatá na železo a ďalšie látky, ktoré pomáhajú bojovať s málokrvnosťou.
7. Má protirakovinové účinky
Cviklová šťava obsahuje betacyaníny, ktoré majú podľa viacerých vedeckých štúdií protirakovinové účinky: vyplavujú z tela toxíny a zabraňujú rastu nádorových buniek. Okrem toho cvikla pomáha pri spaľovaní tukov, teda je vhodná aj pri chudnutí.
Ako červenú repu jednoducho pripraviť?
Ak chcete z konzumácie repy čerpať čo najviac benefitov, jedzte ju čerstvú. Chutná je napríklad cviklová šťava, ktorú možno skombinovať s inými druhmi zeleniny (mrkva) či ovocia. Neodporúča sa však vypiť viac ako 100 ml cviklovej šťavy naraz. Červená repa je vhodná aj do šalátov, na grilovanie či na pečenie.