Ľanové semienka očistia tráviaci trakt od toxínov
Poradia si so zápchou, zbavia črevá škodlivých látok a vďaka obsahu vlákniny a zdravých tukov predlžujú pocit sýtosti.
V poslednom období sa do popredia dostávajú menej známe druhy semiačok, ako napríklad bazalkové, konopné alebo chia. To však neznamená, že by sme mali pozitívne účinky ostatných druhov semien podceňovať. Ľanové semiačka sú známe dlhé obdobie a do zdravého jedálnička rozhodne patria.
Čo v nich nájdete?
Sto gramov semiačok obsahuje 534 kalórií. Sú v nich obsiahnuté nenasýtené mastné kyseliny, proteíny, komplexné sacharidy (vláknina). Z vitamínov sú zastúpené hlavne tie zo skupiny B, vitamín E a K. Nechýbajú ani meď, mangán, horčík, železo, vápnik a zinok. Konzumáciou 3 polievkových lyžíc ľanových semien doplníte do svojho tela napríklad 8 g vlákniny a 6 g proteínov. Dennú potrebu horčíka pokryje toto množstvo približne na 30 percent, fosforu na 19 percent a selénu na 10 percent.
Odporúčame: Das gesunde Plus ľanové semená drvené, 200 g, ľanové semená s jemnou orechovou príchuťou sa môžu zmixovať s mliekom, ovocím a zeleninou. Chutia výnimočne dobre s jogurtom, tvarohom, müsli alebo ovocným šalátom. Vhodné na varenie, pečenie a prípravu nákypov. Ľanové semná sajú tekutiny, preto treba dopriať telu dostatočný prísun tekutín. Zakúpite v sieti dm drogerie markt.
Výhody ľanových semiačok
Podporujú činnosť tráviaceho traktu
Ľanové semiačka obsahujú veľa vlákniny, ktorá pomáha bojovať so zápchou. Ak sa chystáte na očistu organizmu, zaraďte do detoxikačného programu aj ľanové semiačka. Sú prostriedkom nielen proti zápche, ale aj celkovo očisťujú črevá od toxických látok.
- Náš tip: Lenivé črevá rozhýbete tak, že na lačný žalúdok skonzumujete polievkovú lyžicu čerstvo rozdrvených ľanových semien a zapijete ju 1-2 pohármi vody.
Pri chudnutí sú na nezapletenie
Ľanové semená patria do diétneho jedálnička, pretože obsahujú komplexné sacharidy, vrátane vlákniny, ktorá je ich nestráviteľnou zložkou. Vláknina zasýti na dlhý čas, čiže človek zje menej. Semená ľanu sú aj zdrojom proteínov a zdravých tukov, ktoré majú tiež zásluhu na udržaní dlhšieho pocitu sýtosti.
Prospievajú vlasom, pokožke i nechtom
Ak máte suchú pokožku alebo trpíte ekzémami, ľanové semená by ste mali jesť denne hlavne kvôli obsahu zdravých tukov, vitamínu E a vitamínov skupiny B. Obsiahnuté živiny prospievajú i vlasom a nechtom.
Znižujú hladinu cholesterolu v krvi
Vysoká hladina cholesterolu v krvi je jednou z príčin kardiovaskulárnych ochorení. Keďže sú ľanové semiačka bohatou zásobárňou omega mastných kyselín, ale aj rozpustnej vlákniny.
Posilňujú imunitu
Za posilňovanie činnosti imunitného systému sú zodpovedné hlavne lignany, ktoré patria do kategórie polyfenolov. Tieto látky podporujú celkovú obranyschopnosť organizmu a navyše bojujú aj proti nepríjemným kvasinkovým ochoreniam. Navyše majú antibakteriálne a protivírusové účinky.
Zmierňujú príznaky klimaktéria
Semená ľanu sú prirodzenou zásobárňou fytoestrogénov. Tie majú podobné účinky ako estrogény, ktorých úroveň v období klimaktéria v ženskom tele klesá a spôsobuje nepríjemné prejavy (návaly horúčavy, výkyvy nálad a pod.).
Odporúčame: Das gesunde Plus ľanové semená celé, 500 g, ľanové semená majú jemnú orechovú chuť a môžu sa mixovať s mliekom, ovocnými a zeleninovými šťavami. Veľmi dobre chutia s jogurtom, tvarohom, s müsli alebo ovocným šalátom. Vhodné na varenie a pečenie. Zakúpite v sieti dm drogerie markt.
Tipy na použitie
Ľanové semienka sa hodia do mnohých pokrmov. Možno ich pridať do ovsených vločiek, kaší, jogurtov, šalátov i dressingov. Kvôli lepšiemu účinku je vhodné ich vždy čerstvo rozdrviť, alebo dokonale pohrýzť. Za optimálnu dávku sa považujú 2-3 polievkové lyžice, je však vhodné začínať v menšom množstve a piť dostatok tekutín.
Vyskúšajte chutné a výživné fit smoothie s využitím ľanových semienok:
Hľadáte chutné fit recepty z ľanových semienok? Vyskúšajte napríklad OMEGA-3 PIZZU z obľúbenej kuchárskej knihy ZDRAVÉ RÝCHLOVKY. Táto kniha je plná rýchlych a chutných fit receptov, ktoré si pripravíte jednoducho do 30 minút, z bežne dostupných surovín.
Semienka ľanu sú použité aj v týchto receptoch:
Diskusia k článku - Ľanové semienka očistia tráviaci trakt od toxínov
Nový príspevok
Dnes se právě v prodejnách zdravé výživy apod. prodávají převážně nové potravinářské odrůdy se stabilní olejovou složkou, ale bez výše uvedených zdravotních výhod a přitom se nikdy nedovíte, kterou odrůdu kupujete, abyste si mohli správně vybrat. A které odrůdy patří do těch rozdílných skupin podle obsahu omega3 a omega6 mastných kyselin?
1. ty dobré omega3 : omega6 = 3 : 1, odrůda: Natural, Recital, Baladin, Kaolin, Flanders(omega-3 57%, omega-6 15%), Libra(omega-3 57%, omega-3 16%) …
2. ty horší omega3 : omega6 = 1 : 1, odrůda: Raciol (omega-6 39%, omega-3 32%) …
3. ty nejhorší z pohledu zdraví: odrůda Amon(omega-6 71%, omega-3 2%), Jantar, Lola(omega-6 72%, omega-3 3%)
zdroje: eagri.cz/public/web/file/299559/Len_konopi_2014.pdf
eagri.cz/public/web/file/113305/Len_sety_2010.pdf
panpekar.blogspot.no/2012/01/lnena-seminka.html
POZOR PRI KÚPE ĽANOVÝCH SEMIEN A ĽANOVÉHO OLEJA, VŽDY SI ZISTITE O AKÚ ODRODU IDE!!!!!!!!
Niektoré odrody sú vyslovene nezdravé, obsahujú totiž oveľa viac omega-6 ako omega-3(prakticky len omega-6).
Bežne sa o tom nepíše a ľudia o tom nemajú ani šajnu. Bohužiaľ, na obaloch semien a olejov nie je informácia o odrode, treba to vypátrať priamo výrobcu.
Je to nonsens a rozhodol som sa túto informáciu posúvať ďalej.
Vysvetlenie:
Je dobře známo, že v současné stravě má člověk příliš velký přebytek omega6 nad omega3 mastnými kyselinami (mnohdy v poměru až 30:1), a to podporuje a akceleruje rozvoj zánětlivých onemocnění v těle. Potřebou je tedy zlepšit poměr přijímaných mastných kyselin ve prospěch omega3 a přiblížit se alespoň k poměru 1:1 či ještě lépe dosáhnout zřejmě optimálního poměru omega3 : omega6 = 3 : 1. A to je kamenem úrazu u různých nových odrůd lnu olejného. Staré odrůdy lnu měly standartně hodnoty omega3 : omega6 = 3 : 1 (omega3 průměrně 55-65% celkem z tuků, omega6 průměrně 16-20% celkem z tuků). Jenže ty nebyly v potravinářství moc oblíbené, protože pokud se z nich izoloval olej, rychle žluknul a stával se nechutný k požívání (oxidace omega3 mastných kyselin). V nedotčeném semínku však k takovým změnám rychle nedochází, a tak když se použije na omega3 bohatá odrůda, čerstvě se pomele a upeče se z ní pečivo, tak než by došlo k oxidaci, tak bude pečivo už dávno snězené. Potravinářský průmysl dotlačil šlechtění lnu k vyšlechtění odrůd, které mají velmi nízký obsah omega3 a vysoký obsah omega6 – výsledek? – olej je dlouhodobě velmi stabilní, chutný, nežlukne, ale z důvodu podpory rozvoje zánětlivých onemocnění je nezdravý a agresivní! A tak řada lidí, kteří vzhlíží k semínkům lnu (musí být samozřejmě rozemleto) jako k potravnímu doplňku pro zlepšení stavu svého zánětlivého onemocnění, dělá nevědomky přesný opak – své zánětlivé onemocnění ještě více rozdmýchává. Pro srovnání odrůdy lnu s těmito „lepšími potravinářskými“ vlastnostmi obsahují omega3 : omega6 = 1 : 12 !!! (omega3 průměrně 2-5% celkem z tuků, omega6 průměrně 70-75% celkem z tuků), některé odrůdy mají trochu mírnější nepoměr omega3 : omega6 = 1 : 1 (omega3 průměrně 36% celkem z tuků, omega6 průměrně 41% celkem z tuků). Dnes se prá