Ako používať bylinky správnym spôsobom?
Sú bylinky iba módny hit, alebo dokážu jedlu pomôcť vyniknúť?
Čerstvé bylinky majú schopnosť vyzdvihnúť jedlo v celej jeho kráse. Či ich pridáte do jedla počas varenia, alebo až na konci, prípadne nimi jedlo dochutíte a dozdobíte až na tanieri.
Bylinky sú tu pre všetkých
Bylinky sa dnes už dajú ľahko pestovať bez ohľadu na to, či žijete v meste, alebo máte dom, či bývate na 8. poschodí, alebo v garzónke. Na tom nezáleží! Možností je nespočetne veľa – môžete si kúpiť malé črepníkové, ktoré vám vydržia, pokiaľ ich nezjete alebo také, ktoré si budete sami s láskou pestovať.
O tom, že aj obchodné reťazce podľahli trendu byliniek, svedčí to, že ich majú v bežných potravinách alebo aj obchodoch zameraných na domácnosť. Ak bývate v dome, máte o to väčšie šťastie, pretože si ich viete vypestovať na záhradke a máte k nim stále, doslova, neobmedzený prístup. Mnohí by vám v tomto určite závideli.
Bylinky rozdeľujeme na drevnaté, ako je rozmarín a tymian a mäkké bylinky, ako je bazalka, koriander a petržlen. Drevnaté bylinky sú tvrdšie a sú všeobecne príliš silné na to, aby sa konzumovali surové. Namiesto toho, sa zvyčajne varia spolu s hlavným jedlom, aby mu dodali chuť a potom sa zväčša odstraňujú pred podávaním. Mäkké bylinky nie sú až také silné ako tie drevnaté – môžu sa jesť surové v šalátoch alebo roztrúsené po jedle, alebo aj primiešané do uvareného jedla.
Existuje toľko zaujímavých byliniek, že sme pre vás vybrali tie najčastejšie používané a k nim aj návod, ako ich používať.
Bazalka
Bazalka je srdcovou bylinkou pre taliansku kuchyňu a to právom. S jej sladkou, mierne anízovou arómou, oživí cestoviny aj šaláty, tvorí základ pre lahodné pesto a je skvelá v kombinácii s vajíčkami a zrelými cherry paradajkami pre chutné omelety. Bazalka je veľmi dobrá kamarátka s paradajkami, mozzarellou, cesnakom, baklažánom, artičokmi, balzamikovým octom, morskými plodmi, a dokonca aj jahodami.
Pažítka
Ako člen rodiny cibuliek, má pažítka podobnú, ale jemnejšiu chuť. Skvele sa hodí na posypanie do šalátov a rovnako pridá sviežosť do slaných pokrmov. Pažítka sa bežne používa vo francúzskej kuchyni. Najlepšie chutí v spojení so zemiakmi, vajcami a syrmi. Sebavedomo ju použite na oživenie zemiakového šalátu alebo na vaše raňajkové vajíčka spolu s toastom.
Oregano
Oregano je mäkká bylinka, ale správa sa ako drevnatá. Vďaka svojej silnej chuti sa dobre hodí k červenému mäsu, pomaly varenej zelenine, cestovinám a na pizzu. Nájde si svoje miesto v obrovskom množstve klasických talianskych receptov, a je neoddeliteľnou súčasťou v taliansko-americkej klasike, ktorou sú špagety s mäsovými guľkami.
Petržlen
So svojou horkou, ale sviežou príchuťou, je petržlen výborná voľba pre chuťovo bohaté pokrmy. Odporúčame vám ho mať poruke v kuchyni stále, a máte tak zaručené, že vaše jedlo dostane perfektné dochutenie. Nech už máte petržlen typovo akýkoľvek, posypte čerstvo natrhanou petržlenovou vňaťou pečené jahňacie a hovädzie mäsko alebo aj grilované ryby, prípadne pikantnú omeletu s chorizom. My ho obľubujeme aj do polievok, či už slepačej, mrkvovej, alebo aj minestrone.
Mäta
Mäta je prekvapivo tvrdá bylinka, ktorá prežije po celý rok (samozrejme, ak sa o ňu dobre staráte). Existuje mnoho rôznych druhov, ale najčastejšia odroda je mäta pieporná. Čerstvá mäta sa naozaj dobre kombinuje s ovocím – skúste to v lete so super čerstvým ovocným šalátom alebo ju posypte na grilovaný ananás, alebo ju môžete použiť do mojita, aby sa o tom rozprávalo široko-ďaleko. Mäta je skvelá do pikantných šalátov, poteší vás svojou chuťou, ak ju primiešate do hráškovej kaše a oceníte ju pri podávaní jedál s rybami.
Tymian
Tymian je krátky robustný kríček s dlhými tenkými vetvami a drobnými voňavými lístkami. Rovnako ako rozmarín je veľmi populárny ako prísada do dusených pokrmov. Má citrusovú príchuť. Je tiež chutný, keď sa varí spolu s pečeným mäsom alebo zeleninou, ako je pór a mrkva. Tiež je to skvelý doplnok k pomaly varenému dusenému mäsu. Vzhľadom k jeho silnej chuti si len dajte pozor, aby ste používali tymian striedmo.
Šalvia
Šalvia je ďalšia z vytrvalých byliniek, ktorá prežije väčšinu poveternostných podmienok. Je neuveriteľne aromatická a krásne sa hodí k jedlám s hlbokou chuťou (ale odlišným spôsobom ako petržlen). Jej výrazná chuť ochutí všetko okolo nej, takže dodá jedlu šmrnc. Vyskúšajte ju, keď budete robiť domáce gnocchi alebo nejaké obľúbené mäsko.
Nebojte sa s bylinkami experimentovať podľa svojej chuti a ak doma náhodou nemáte jeden druh, tak skúste použiť nejakú inú a nechajte sa milo prekvapiť výsledkom na tanieri.
Zdroj foto: pixabay.com
Ľudia, ktorí čítali tento článok, zaujímajú sa tiež o:
3 podovolenkové detox smoothies, ktoré vás očistia
Vrátili ste sa z dovolenky či víkendovej grilovačky a máte pocit, že prasknete?
Tekvicu môžeme zameniť za cukinu, papriku či batát.
Pochúťky, ktoré potešia nielen vaše srdce
V štatistikách, ktoré sa týkajú výskytu srdcovo-cievnych ochorení, sa Slováci radia na popredné priečky.