Aj zdravá večera môže byť lacná a rýchla
Máme pre vás tri top recepty na zdravé večere, ktoré sú inšpirované cudzinou a tým, čo má každý doma – slovenskými vajíčkami.
Talianske vajíčko pre 2 osoby
Potrebujete:
- 2 vajcia, 2 paradajky, 1 paprika, 1 cibuľa, 1 alebo 2 strúčiky cesnaku, 1 PL olivového oleja, 1 ČL trstinového cukru, 1 ČL ryžového octu, 1 čili papričku, bazalku, oregano, čierne korenie, sladkú papriku.
Dĺžka prípravy je 15 minút.
Postup:
Na panvici na olivovom oleji opražíme dozlatista cibuľku a rozpučený cesnak. Paradajky prekrojíme napoly a každú polovicu postrúhame na strúhadle na najväčších okách. Šupka z paradajky nám zostane v ruke a vnútro sa nám pekne pretlačí na panvicu. Ďalej pridáme na kocky nakrájanú papriku a všetko spolu podusíme. Osolíme, okoreníme, pridáme ocot, bylinky a trstinový cukor. Určite nedávajte žiadne náhrady ako stéviu, med alebo podobné sladidlá, pretože chute týchto sladidiel by sa nehodili k pokrmu. Keď bude všetko mäkké a udusené, plameň stíšte a rozbite na zmes vajíčka tak, akoby ste chceli robiť volské oká. Nechajte plameň na minime a vajíčka prikryte pokrievkou. Keď sú vajíčka hotové, môžete ich podávať v terakotových alebo hlinených misách tak, že najprv naberiete zmes a na to položíte volské oko.
Okonomiyaki – japonská praženica na zdravý spôsob
Potrebujete:
- 2 vajcia, 2 PL ryžového octu, 2 PL sójovej omáčky, 1 PL worčestrovej omáčky, 100 g červenej čerstvej kapusty, 100 g cícerovej múky, 3 väčšie šalotky aj s vňaťou, 1 strúčik cesnaku, čili.
Dĺžka prípravy: 15 min.
Postup:
Kapustu postrúhame na strúhadle, šalotku nasekáme na malé kúsky a všetko zmiešame s múkou. Pridáme rozšľahané vajíčka, ochutíme koreninami aj omáčkami. Zo zmiešaných ingrediencií vymiešame redšie cesto. Ak sa nám zdá veľmi husté, môžeme pridať trochu vody. Medzitým si rozohrejeme panvicu s nejakým zdravým tukom. Môžete použiť kvalitný repkový, sezamový alebo ľanový olej. Zmes vylejte na rozohriaty tuk a pražte dozlata.
Keltské vajíčka s hlivami
Potrebujete:
- 100 g hlív, 2 vajcia, 1 cvikla, kvalitná šunka, 1 strúčik cesnaku, 1 cibuľa, sladká paprika, čili, čierne korenie, bobkový list, pažítka
Dĺžka prípravy: 10 min. príprava, 15 min. pečenie
Postup:
Cibuľku nasekáme na malé kúsky a opražíme na troche olivového oleja. Hlivy umyjeme a nakrájame na veľké kusy. Pridáme ich na cibuľku a chvíľu ešte pražíme. Osolíme, okoreníme a pridáme bobkový list, ktorý pridáme tak, že ho nad panvicou rozmrvíme medzi prstami. Potom prilejeme trošku teplej vody a hlivy necháme dusiť. Medzitým si vyhrejeme rúru asi na 180 stupňov. Prichystáme si hlinenú zapekaciu formu (môže byť aj zo skla) a rovnomerne na ňu vylejeme zmes z panvice. Na to poukladáme na kolieska nakrájanú cviklu, ktorú posypeme pažítkou a na úplný vrch vylejeme dve rozšľahané vajíčka s čili. Na ne poukladáme po celom plechu na tenké plátky nakrájanú šunku. Následne všetko pečieme asi 10 až 15 minút.
Ak hľadáte ďalšie chutné recepty na fit večeru, nájdete ich aj v kuchárskej knihe ZDRAVÉ RÝCHLOVKY 2. Kniha je plná obľúbených fit receptov, ktoré si pripravíte jednoducho do 30 minút, z bežne dostupných surovín.
Ľudia, ktorí čítali tento článok, zaujímajú sa tiež o:
Prečo piť pivo v lete bez výčitiek?
Máme tu dobré správy pre všetkých milovníkov piva, pretože v umiernenom množstve je skutočným pokladom pre zdravie.
Omega-3 tuky sú pre človeka kľúčové. Kde ich nájdeme?
Podľa väčšiny odborníkov v našej strave chýbajú omega-3 nenasýtené mastné kyseliny, a preto trpíme srdcovocievnymi a aj ďalšími civilizačnými ochoreniami.
Zásady stravovania pri práci na zmeny
Aké jedlo si zvoliť, keď idete na dennú, nočnú či poobednú zmenu?