Absencia vitamínu D v zime môže byť rizikom! Ako ho získať?
Vitamín D je pre naše telo veľmi dôležitý. V zimných mesiacoch, keď je slnka málo, jeho hladina klesá. Absencia déčka nám môže spôsobiť nemalé problémy.
Nedostatok vitamínu D dokáže naše telo veľmi ovplyvniť. Podporuje vstrebávanie vápnika, znižuje riziko vysokého krvného tlaku, riziko vzniku cukrovky prvého typu, obmedzuje zhubné množenie buniek rakoviny prostaty, kože, hrubého čreva a prsníka. V období dojčenia podporuje tvorbu materského mlieka.
Pri jeho nedostatku máme zníženú imunitu a pociťujeme únavu, depresiu či syndróm nepokojných nôh. Jeho nedostatok tiež spôsobuje pokles hladiny tvorby inzulínu a riziko poruchy glukózovej tolerancie. Pri jeho nedostatku trpí najmä vyvíjajúci sa detský organizmus. Problémy s nedostatkom vitamínu môžu mať najmä starší ľudia, deti, tehotné a dojčiace ženy. Rovnako aj tmavší ľudia, pretože vitamín D sa im tvorí pomalšie ako svetlým typom.
Vysoký ochranný faktor zabraňuje tvorbe déčka
Mnoho ľudí vie, že tento vitamín si telo vyrába zo slnečného žiarenia. Aj toto tvrdenie má však úskalia. Ak sa natriete opaľovacím krémom s vysokým ochranným faktorom, oberáte sa o tvorbu tohto vitamínu. Vysoký ochranný faktor totiž zabraňuje, alebo výrazne spomaľuje jeho tvorbu. Pokiaľ to vaša pokožka zvládne, ideálne je chodiť bez opaľovacieho krému najmä ráno alebo večer, keď slnko nie je také nebezpečné.
V zime slnko nestačí
Vitamín D, nazbieraný z leta, v našom tele vydrží približne do Vianoc. Potom nastáva jeho absencia a my sme náchylnejší na rôzne vírusové ochorenia. Na zimné slnko sa veľmi nespoliehajte. Keďže je ďaleko od zeme a lúče dopadajú pod iným uhlom ako v lete, jeho žiarenie je v týchto mesiacoch pre tvorbu vitamínu D nedostatočné. Zdroje déčka by sme preto mali hľadať inde.
V akých potravinách hľadať?
V zime nám neostáva nič iné, iba hľadať vitamín D inde. Najlepším zdrojom sú tučné ryby ako losos, zubáč, kapor, haring, tuniak alebo sleď. Ryby by sme mali jesť minimálne 2-3 razy do týždňa a rozhodne sa vyhýbať tým vyprážaným. Veľmi vhodnou alternatívou, ako získať ľahko a pomerne lacno vitamín D, je tuniak v konzerve vo vlastnej šťave a rybí olej.
Ďalšími vhodnými potravinami sú vaječné žĺtky, hríby, čerstvý kokosový orech alebo kokosové mlieko. Ďalším dobrým zdrojom sú mliečne výrobky ako smotana, mlieko a jogurty. Musia však byť kvalitné a neodtučnené. Takisto môžete siahnuť aj po chutnom avokáde.
Umelé zdroje vitamínu D
Keďže je vitamínu D nedostatok, sú ním umelo obohatené aj niektoré výrobky (cereálie, rastlinné tuky, mliečne výrobky). Dospelý a zdravý človek by mal pre správne fungovanie svojho tela denne prijať 5-10 mikrogramov vitamínu D, čo je v prepočte približne 200-gramová ryba alebo tri vajíčka. V zime však treba dávku zvýšiť až trojnásobne. Ak sa nám nedarí stravovať tak, aby sme pokryli potrebnú dávku vitamínu, môžeme si zakúpiť aj umelo vytvorený vitamín D v kapsuliach.
Ľudia, ktorí čítali tento článok, zaujímajú sa tiež o:
Deficit zinku je príčinou nízkej výkonnosti i svalových problémov
Zinok je jedným zo stopových prvkov, ktoré sú v organizme športovcov nízko zastúpené.
Chýba vám na tréningu energia? Dajte si béčko!
Čím viac energie máte, tým lepší výkon podáte na tréningu, následne spálite viac tukových zásob alebo rýchlejšie získate svalovú hmotu.
Máte v tele málo vitamínov? Možno sa o ne sami oberáte
Melón je v lete príjemným osviežením, lenže ak ho necháte rozkrojený v chladničke, strácajú sa z neho antioxidanty.