6 dôvodov, prečo zaradiť proso do jedálnička
Dodá energiu, chráni pred chorobami, očisťuje a prospieva aj svalovej hmote.
Proso je využívané ako základná potravina v rozvojových krajinách. Je to nielen preto, že výborne zasýti a dodá energiu, ale je nabité živinami. Prednosťou je vysoký obsah vitamínov zo skupiny B, ktoré priaznivo ovplyvňujú metabolizmus a činnosť nervovej sústavy. Dennú potrebu vitamínu B1 pokryje 100 gramov prosa na zhruba 26 percent, vitamínu B3 na 22 percent, kyseliny listovej na 20 percent a vitamínu B6 na 18 percent. V prose nechýbajú ani proteíny a vláknina. Z minerálov a stopových prvkov sú zastúpené hlavne železo, draslík, horčík a zinok. V prose sa nachádzajú aj zdravé tuky. Je bezlepkové, teda vhodné aj pre celiatikov.
Prečo jesť proso?
Chráni srdce
Počet ľudí s kardiovaskulárnymi chorobami narastá, preto je dôležitá prevencia. V tomto smere zohrávajú dôležitú úlohu draslík a magnézium, ktoré znižujú vysoký krvný tlak. Zastúpená vláknina zasa pozitívne vplýva na hladinu cholesterolu v krvi, a teda tiež podporuje zdravie srdca.
Je prevenciou cukrovky
Dostatočné množstvo horčíka v organizme vedie k lepšiemu využitiu inzulínu v tkanivách a znižuje inzulínovú rezistenciu. Teda podieľa sa na udržaní stabilnej hladiny cukru v krvi. 100 gramov prosa pokryje dennú potrebu horčíka približne na 26 percent.
Eliminuje tráviace ťažkosti
Máte problémy so zápchou, nadúvaním či kŕčmi? Pravidelnou konzumáciou prosa môžete tieto problémy odstrániť, pretože proso je zdrojom vlákniny. Tá napomáha pravidelnému vyprázdňovaniu, a teda aj odstraňovaniu toxínov z tela. Odporúča sa konzumovať nielen pri zápche, ale napríklad aj pri hnačke a vracaní.
Je prevenciou rakoviny
Denne je potrebné prijať 30 gramov vlákniny. Toto množstvo znižuje riziko ochorení, a teda aj rakoviny. Podľa odborníkov sa skonzumovaním tohto množstva znižuje riziko vzniku rakoviny prsníka u žien až o 50 percent. V sto gramoch prosa sa nachádza 11 percent z odporúčaného denného príjmu vlákniny.
Detoxikuje
Dennodenne sme vystavení škodlivým voľným radikálom. Výbornou formou ochrany sú antioxidanty. Tie sa podieľajú na odstránení škôd napáchaných radikálmi na bunkách a bunky ochraňujú. Viaceré z nich sú zastúpené aj v drobných zrniečkach prosa.
Odporúčame: Alnatura proso BIO, 500 g, Alnatura Vám garantuje potraviny z ekologického poľnohospodárstva podľa EG-Eko-nariadenia, ktoré sú pravidelne testované nezávislými znalcami. Proso je ľahko stráviteľné a má jemnú, ľahko orechovú chuť. Môže sa použiť buď ako príloha k jedlu, alebo ako prídavok do nákypov, koláčov, palaciniek, omeliet a na prípravu kaše. Zakúpite v sieti dm drogerie markt.
Prospieva svalom
Pre svaly je dôležitý horčík, ktorý má, okrem iného, schopnosť zabrániť nepríjemným svalovým kŕčom. Zastúpené bielkoviny sa podieľajú na raste a obnove svalovej hmoty.
Príprava prosa
Pred prípravou treba proso najskôr umyť. Potom sa varí v dvojnásobnom množstve vody, teda v pomere 1:2, približne 5 minút a nechá sa dôjsť pod pokrievkou. Dá sa pripraviť na sladko i na slano.
Zdroj foto: flickr.com
Ľudia, ktorí čítali tento článok, zaujímajú sa tiež o:
Ovsené vločky môžete jesť denne. Vieme, prečo!
Po ich skonzumovaní sa budete cítiť dlhšie plní a nebudete mať nutkanie prejedať sa.
Aj sladké môže byť zdravé. Skúste javorový sirup
Javorový sirup obsahuje viac prospešných látok ako bežný cukor.
Kakao vás zbaví depresie a dodá pozitívnu energiu
Drieme sa vám a máte náladu pod psa? Pomôže kakao, ktoré má aj ďalšie zdravotné výhody.