5 užitočných zásad pri výbere proteínovej tyčinky
Je proteínová tyčinka luxusom či užitočnosťou? Pravda je taká, že sa bez nej dá žiť, zároveň však môže byť perfektným pomocníkom v boji s hladom. V správnom čase dokáže podporiť našu snahu zdravšie jesť a môže dodať všetko, čo náš organizmus potrebuje. To už ale závisí najmä od jej zloženia. Odpoveď na otázku, aká tyčinka je najvhodnejšia a prečo, priblíži päť dôležitých zásad, ktoré je múdre pri výbere dodržiavať.
Zásada 1: Obsah bielkovín
Proteínová tyčinka je náhradou jedla v čase, keď si nemôžeme dopriať dostatok kvalitných živín. Ak máte čas na výživné jedlo, ktoré si môžete vychutnať s príborom, určite ho nenahradzuje proteínovou tyčinkou. Ak vás ale zastihne hlad v priebehu dňa, pred či po cvičení, prípadne pri cestovaní alebo vo chvíľach, keď máte chuť na nejakú „dobrotu“, je proteínová tyčinka tou najvhodnejšou voľbou.
Bielkoviny sú považované za základ každého zdravého jedla. Sú stavebnou hmotou nie len pre svaly, ale pre všetky tkanivá. Práve pre ich rýchle, jednoduché a chutné dodanie vznikli prvé proteínové tyčinky. Koľko bielkovín však musí obsahovať tyčinka, aby bola skutočne proteínová? Na trhu sa stretneme aj s tyčinkami, pri ktorých je podiel bielkovín len na úrovni 10 či 20%. Kúsok od tejto hranice sú však aj rôzne obyčajné sladkosti, stačí, že obsahujú mliečny či smotanový základ. Skutočne proteínová tyčinka by mala obsahovať aspoň tretinový podiel bielkovín, ideálne aj vyšší.
TIP: Proteínová tyčinka s najvyšším podielom bielkovín na trhu
Zásada 2: Obsah cukru
Cukor je veľmi chutný, čo vedia výrobcovia potravín rovnako dobre ako my. Preto sa neštítia cukor v rôznych podobách „prepašovať“ aj do proteínových tyčiniek. Nájdeme ho tam v rôznych kabátoch - ako glukózovo-fruktózový sirup, sacharózu, fruktózový sirup, invertný sirup... Jeho úloha je však rovnaká: dodať sladkú chuť a za málo peňazí výrazne zvýšiť hmotnosť tyčinky.
Lenže také ľahké to nie je. Cukor, ktorý v takejto tyčinke zjeme, spôsobí výrazné výkyvy v hladine krvného cukru. Najskôr ju prudko zvýši, čím donúti telo vyplaviť hormón inzulín, ktorého úlohou je prebytočný cukor uložiť v orgánoch – a aj ako tuk. Zvýšená hladina inzulínu však vzápätí prebudí hlad a najmä naše chute na sladké. Nasleduje začarovaný kruh – čím viac sladkého zjeme, tým viac chute na sladké máme. Aj okrídlená veta o rýchlej energii je len marketingovým ťahom. Rýchlosť ukladania cukru z krvi je oveľa vyššia než rýchlosť, s akou ho dokážeme využiť.
TIP: Proteínová tyčinka s najnižším podielom cukrov na trhu
Zásada 3: Cena a pomer bielkoviny/sacharidy
Skúšali ste si niekedy prerátať, koľko zaplatíte za každý gram bielkovín, ktoré sa chystáte zjesť? Či už ide o obed, proteínový šejk alebo tyčinku, je dôležité si všímať aj tento faktor. V opačnom prípade sa môže stať, že s dobrým úmyslom zaplatíte za bielkoviny oveľa viac, ako si myslíte. Bežnou praxou je nafukovanie hmotnosti tyčiniek cukrom, aby sa zdali na prvý pohľad lacné. Avšak neraz je ekonomicky výhodnejšie prijať rovnaké množstvo v bielkovín aj vo výžive, ktorá sa prívlastkami „proteínová“ nehrdí, aj za cenu pridaného cukru. Najmä kvôli snahe výrobcov zarobiť čo najviac sa v obaloch proteínových tyčiniek skrývajú obyčajné horalky. Pri výbere tyčinky si preto pozorne prezrite, koľko za bielkoviny zaplatíte.
TIP: Proteínová tyčinka s najlepšou cenou za gram bielkoviny na trhu
Zásada 4: Obsah vlákniny a zdravých tukov
Prijať dostatočné množstvo vlákniny, aspoň na úrovni odporúčanej dennej dávky, je bez konzumácie veľkého množstva zeleniny náročné. Je preto vhodné ju v strave dopĺňať. Okrem všeobecne známych vlastností vlákniny – zlepšuje trávenie, pomáha vytvárať vhodné prostredie pre dobré baktérie, uľahčuje vyprázdňovanie – má vláknina aj schopnosť znižovať glykemickú hodnotu jedla, čím zmierni dopady sacharidových jedál na náš organizmus.
Podobne priaznivé účinky majú aj zdravé tuky v potrave. V súčasnosti sa začínajú rúcať mýty o tom, že všetky tuky sú zlé a nemali by sme ich jesť, dôkazom čoho je rozšírenie olivového či kokosového oleja a najmä Omega 3. V skutočnosti môžu správne vybraté tuky znižovať cholesterol, riziko srdcovo-cievnych ochorení a rovnako ako vláknina znižujú glykemický index skonzumovaného jedla. V tukoch sa rozpúšťajú aj životne dôležité vitamíny. Netreba zabúdať aj na to, že zdravé tuky zlepšujú náš celkový zdravotný stav a dodávajú energiu, vďaka čomu môžu nahradiť pre náš metabolizmus škodlivý cukor.
TIP: Proteínová tyčinka s vysokým obsahom vlákniny a zdravých tukov
Zásada 5: Zdravá sladká chuť
Čoraz viac už vieme aj o rizikách niektorých umelých sladidiel. Najmä aspartám je často skloňovaný v súvislosti so zdravotnými rizikami, dokonca rakovinou. Je preto vhodné vyhýbať sa tyčinkám, ktoré na sladenie používajú podobné umelé sladidlá. Hoci je snaha znížiť podiel cukru chvályhodná, mala by nasledovať aj vyššie ciele. Boom zažíva sladenie prírodnými sladidlami, napríklad stéviou. Glykozidy steviolu, ako sa nazývajú výťažky tejto rastliny, sú niekoľkokrát sladšie ako stolový cukor a nespôsobujú výkyvy v hladine krvného cukru.
TIP: Proteínová tyčinka sladená stéviou
Zdroj: PR