Zeleninovo-pohánkové fašírky
Nedávno som si robila zeleninový vývar do zásoby, niekedy ho totiž zvyknem zamraziť a používam namiesto bujónu napríklad do ryže alebo do polievok. Kedže som nevedela, čo s uvarenou zeleninou, napadlo mi urobiť fašírky.
INGREDIENCIE:
- koreňová zelenina podľa chuti:
- mrkva
- petržlen
- zeler
- kaleráb
- kel
- fazuľové lúsky
- brokolica
- cibuľa, cesnak
- nové korenie
- bobkový list
- pohánkové vločky
- celozrnná múka
- de vajíčka
- čerstvá alebo sušená majoránka
- vegeta
- soľ
POSTUP:
Všetku zeleninu očistíme a prekrojíme na väčšie kusy. Do hrnca nalejeme olivový olej a mrkvu, petržlen, zeler a kaleráb krátko osmažíme (aby sa zo zeleniny uvoľnili vitamíny rozpustné v tukoch, navyše vývar buďe omnoho lepší). Prilejeme vodu a pridáme ostatnú zeleninu – kel, cibuľu, cesnak, korenie, bobkový list a fazuľové struky. Vynikajúca je aj zelerová a petržlenová vňať. Brokolicu som tentokrát uvarila zvlášť v hrnčeku, aby sa mi vo vývare nerozpadla. Posolíme a varíme na miernom ohni asi 30-40 minút, pokiaľ zelenina nezmäkne.
Medzitým si na panvici opražíme na olivovom oleji najemno nakrájanú cibuľku dozlata. Taktiež si pripravíme pohánkové vločky, ktoré zalejeme trochou vývaru, aby zmäkli. Keď máme vývar hotový, vyberieme zeleninu, z ktorej spravíme fašírky. Ja som vybrala všetku (aj brokolicu). Všetko v miske popučíme, pridáme zmäknuté pohánkové vločky, opraženú cibuľku, vajíčka, nasekanú čerstvú majoránku, trochu poprášime vegetou, môžeme aj okoreniť a podľa potreby pridávame celozrnnú múku, aby nám vznikla masa, z ktorej sa dajú tvarovať fašírky. Na panvici ich narýchlo opražíme z oboch strán a ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Všetky spolu dáme na asi 20 minút zapiecť do rúry, aby sa prepiekli.
Odporúčame prečítať:
Listová zelenina ako liek
Prečo v strave uprednostniť celozrnné potraviny