Nakopni svoju imunitu v Supershape PREMIUM

FERTILITY

Zeleninové čipsy

Čipsy zo zeleniny? Realita. Sú naozaj vynikajúce. 

Zeleninové čipsy
10. NOV 2014

Odporúčame prečítať: Chcete byť zdraví, štíhli a výkonní? Jedzte červenú repu!

 

Cviklové čipsy

Suroviny:

  • 4 stredne veľké cvikle
  • 2 čajové lyžičky olivového oleja
  • 1 čajová lyžička soli

Cuketové čipsy

Suroviny:

  • 4 stredne veľké cukety
  • 2 čajové lyžičky olivového oleja
  • 1,5 čajovej lyžičky soli

Kelové čipsy

Suroviny:

  • 1 stredne veľký kel
  • 2 čajové lyžičky olivového oleja
  • 1 čajová lyžička kari korenia

Postup:

Cviklu  pokrájame na tenšie, asi 1mm hrubé kolieska (cuketu na hrubšie: 2mm, kel pokrájame na rezance).
Vo väčšej miske zmiešame olej so soľou, pridáme pokrájanú cvikľu (cuketu, kel) a poriadne premiešame.
Čipsy poukladáme do sušičky vedľa seba ako rybie šupiny a dáme sušiť na 50 stupňov Celzia na 6-8 hodín. Ak nemáte sušičku, môžete sušiť v rúre pri 50-tich stupňoch Celzia, tiež 6-8 hodín, kým nie sú chrumkavé.

Ak si to chcete urýchliť, tak ich môžete opiecť pri teplote 200°C asi 10 minút. Potom skontrolujte, jemne premiešajte a pečte ďalších 10 minút. Treba však byť veľmi opatrní, lebo sa môžu rýchlo pripáliť. Keď už sú chrumkavé, môžete vybrať a nechať vychladnúť. Týmto procesom úpravy pri vysokej teplote sa však môže stratiť viac živín.

Zdravotné okienko

Kel je rovnako ako jeho súrodenci: kapusta, brokolica, kaleráb, karfiol, vynikajúcim zdrojom beta karoténu a vitamínu C. Ďalej nášmu telu dodáva aj kyselinu listovú, železo a vápnik. A takto usušený chutí určite oveľa lepšie ako kelový prívarok, ktorý si väčšina z nás pamätá zo školskej jedálne. 

Odporúčame prečítať: Cviklový krém s bryndzovými šúľancami

Zdroj receptu: http://www.zdraviebezliekov.sk/jedlo-ako-liek/smoothies/zeleninove-cipsy/

Autor článku

Evablaho

Eva Blaho

Koncom roka 2011 som sa vrátila z Austrálie, kde som vyštudovala naturopatiu a nutričné poradenstvo. Na základe tejto skúsenosti som získala úplne iný pohľad na stravu, zdravie a životný štýl. Rozhodla som sa nenechať si tieto informácie iba pre seba. Prišla som späť na Slovensko a odvtedy pomáham ľuďom a šírim zdravé informácie prostredníctvom konzultácií, kurzov varenia, prednášok a chutných receptov.

http://www.zdraviebezliekov.sk

Ďalšie články od autora

DISKUSIA K ČLÁNKU (0)

Diskusia k článku - Zeleninové čipsy

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.