Nakopni svoju imunitu v Supershape PREMIUM

FERTILITY

Výživná musaka s pečenými batátmi a baklažánom

Batáty nám vraj ohrievajú žalúdok, posilňujú vnútorné orgány a vďaka vysokému zastúpeniu vitamínov a minerálov sa batát nazýva aj „štartér“ imunity.

Výživná musaka s pečenými batátmi a baklažánom
23. OKT 2014

Odporúčame prečítať: Grécka musaka na vegetariánsky spôsob

Recept pre 4 – 6 osôb

Potrebujeme:

  • 2 veľké sladké zemiaky (batáty)
  • 1 väčší baklažán
  • 1 balenie sójového granulátu (150 g)
  • 1 konzervu lúpaných krájaných paradajok
  • 1 veľkú polievkovú lyžicu paradajkového pretlaku
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 sójovú smotanu (200 ml)
  • 100 g slaného syra (feta)
  • štipka mletého muškátového orieška
  • sušený bujón
  • korenie, soľ, olej
  • petržlenová vňať na ozdobu

Postup: 

Batáty ošúpeme a nakrájame na hrubšie kolieska. Rovnako na kolieska nakrájame aj baklažán, tie ale pokojne môžu byť o niečo tenšie. Batáty aj baklažán posolíme a cca 5 minút počkáme, kým sa baklažán nezačne "potiť". Potom oba druhy zeleniny pokoreníme, pokvapkáme olejom a dáme piecť na cca 30 minút do rozohriatej rúry na 220 stupňov. Baklažán bude pravdepodobne potrebovať menej, tak naň dávajte pozor.

Medzičasom uvaríme sójový granulát podľa návodu v rozpustenom zeleninovom bujóne.  Keď máme sóju hotovú, necháme ju dobre odtiecť, aby nebola príliš nasiaknutá vodou.

Na panvici na troche oleja zľahka osmažíme cesnak a pridáme krájané paradajky, 1 polievkovú lyžičku pretlaku, štipku mletého muškátového orieška a trošku soli. Keď nám paradajková zmes začne bublať, pridáme sójový granulát, dobre premiešame a necháme chvíľku odstáť. Medzičasom by sme už mohli mať hotové upečené batáty a baklažán. Môžeme sa teda pustiť do vrstvenia.

Do jénskej misy, alebo vyššieho plechu, ktorý si trošku vymastíme olejom nasledovne vrstvíme baklažán, batáty, paradajkovú zmes, baklažán, batáty a paradajkovú zmes.

Na záver všetko polejeme sójovou smotanou, do ktorej pred zaliatím rozdrobíme syr a okoreníme ju čiernym korením.

Pečieme pri 220 stupňoch cca 30 minút, alebo pokiaľ nezačne povrch chytať miestami hnedkastú farbu.

Servírujeme ozdobené čerstvou petržlenovou vňaťkou.

Odporúčame prečítať: Pstruh na bylinkách s pečenou zeleninou a batátmi

Zdroj receptu: http://www.biteme.sk/vyzivna-musaka-s-pecenymi-batatmi-a-baklazanom/

Autor článku

biteme

Barbora Drahovská

Bite me je vegetariánsky blog nielen pre vegetariánov, ktorý založili v roku 2012 dve kamarátky Barbora a Mimi.

http://www.biteme.sk/

Ďalšie články od autora

DISKUSIA K ČLÁNKU (0)

Diskusia k článku - Výživná musaka s pečenými batátmi a baklažánom

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.