Voňavé kari s cícerom a šošovicou
Už dlhšie sme testovali rôzne recepty na kari. Je ich naozaj neúrekom, čo je vlastne veľmi pekné, lebo toto jedlo ponúka množstvo priestoru pre vlastnú fantáziu. My vám dnes prinášame tú našu „bite me verziu“ a veríme, že vás očarí.
Odporúčame prečítať: 5 výnimočných potravín pre rast svalov. Mužských i ženských
Potrebujeme:
- 250 g čerstvého špenátu (môže byť aj mrazený, ak nezoženiete)
- 5 väčších mrkiev
- 200 g červenej šošovice
- 2 dózy cíceru (2 x 400 g)
- 2 stredne veľké cibule
- väčší kúsok zázvoru (50 g)
- 2 citróny
- 4-5 čajových lyžičiek kari korenia (výborná je aj kombinácia kari korenia s mixom korenín garam masala alebo dhaal masala)
- štipka čili
- kokosový olej (ak nemáte, môžete ho nahradiť rastlinným)
- 400 ml zeleninového vývaru
- 800 ml kokosového mlieka
- 3-5 polievkových lyžíc cícerovej múky na zahustenie (dostať v orientálnych potravinách)
- 2,5 – 3 hrnčeky ryže natural
Postup:
Kým sa pustíme do varenia, pripravíme si zeleninu. Očistíme 2 cibuľe, 5 mrkiev a väčší kúsok zázvoru. Cibuľu a zázvor nakrájame na malé kocky, mrkvu na tenšie kolieska. Následne si umyjeme 250 g čerstvého špenátu a chvíľku ho na panvici opražíme na troške oleja, kým špenát "skrehne". Odstránime prebytočnú vodu a osolíme.
Ďalej prepláchneme 200 g červenej šošovice a dáme ju na 15 minút variť do neosolenej vody. Keď je šošovica mäkká, scedíme ju a osolíme. Kým sa šošovica varí, pripravíme si ešte 400 ml zeleninového vývaru, dáme variť ryžu (podľa návodu na obale) a môžeme sa pustiť do prípravy kari.
Na (kokosovom) oleji približne 4 minúty pražíme cibuľku, zázvor a mrkvu. Pridáme štipku mletého čili a 4-5 čajových lyžičiek kari korenia. Ešte minútu pražíme a následne zalejeme 800 ml kokosového mlieka a 400 ml zeleninového vývaru. Necháme zovrieť a potom 5 minút varíme na miernom ohni. Cícer z 2-och dóz najskôr scedíme, prepláchneme a spolu so špenátom pridáme do kari. Necháme variť ďalších 8-10 minút.
Ak chcete mať kari hustejšie, odoberte trošku vývaru do hrnčeka a primiešajte približne 5 polievkových lyžíc cícerovej múky, dobre rozmixujte a pridajte do kari tak 5 minút pred dovarením. Nakoniec do kari vmiešame uvarenú červenú šošovicu. Dochutíme soľou, čiernym korením a 5-6 polievkovými lyžicami citrónovej šťavy. Podávame s ryžou natural a úsmevom na tvári.