Tortilly z ovsenej, ražnej, špaldovej a jačmennej múky
Tortilly pre náročných, ktoré chutia skvelo a sú zdravé.
Nekysnuté tortilly
Potrebujeme
- 100 g celozrnnej ražnej múky
- 100 g jačmennej múky celozrnnej
- 150 g ovsenej múky
- 180 g špaldovej múky hladkej
- 2 veľké lyžice olivového oleja
- cca 3 dcl vlažnej vody
- malú čajovú lyžičku himalájskej soli
Postup
Všetky ingrediencie vymiešame v kuchynskom robote a vodu prilievame postupne, aby nám vznikla hutná lepivá konzistencia cesta. Cesto vyberieme a na pomúčenej doske vytvarujeme bochník, ktorý necháme 30 minút odpočinút. Z cesta vytvarujeme valček a nakrájame na časti hrubé asi 3 až 4 cm. Z každej časti na pomúčenej doske vyvaľkáme tenkú placku (asi 3 mm) a pečieme na suchej panvici na miernom ohni cca 1 a pol minúty z každej strany. Tortilly môžu trochu stvrdnúť, ale nemajte strach, pri ohreve pred použitím určite zmäknú. Zabaľte ich do utierky alebo po vychladnutí do mikroténu a dajte do mrazničky.
Kysnuté tortilly
Potrebujeme
- 100 g ovsenej múky
- 100 g hladkej špaldovej múky
- 60 g jačmennej múky
- 100 g špaldovej múky celozrnnej hladkej
- 20 g bio kvasníc lisovaných
- cca 2 dcl vlažnej vody
- malá čajová lyžička himalájskej soli
- tekvicové semienka nasekané (cca 15 ks)
Postup
Pripravíme si kvások tak, že do zmesi múk v mise urobíme jamku, nalejeme tam vlažnú vodu a rozdrobíme do nej kvasnice, môžeme pridať troška cukru. Zakryjeme utierkou a odložíme na 20 minút na teplé miesto. Kvások nám začne pracovať, pridáme tekvicové semienka a v kuchynskom robote vypracujeme na hladké hutnejšie cesto. Ak sa nám javí riedke, prisypeme lyžičku hladkej múky. Necháme vykysnúť v mise po utierkou cca hodinu a štvrť. Vykysnuté cesto dáme na pomúčenú dosku a pokračujeme tým istým spôsobom ako pri nekysnutých tortillách.
Zdroj receptu: horecka.sk
Ľudia, ktorí čítali tento článok, zaujímajú sa tiež o:
Nekvasený ražný chlieb od pani Jarky
Tento recept na chutný chlebík nám poslala naša čitateľka, pani Jarka.
Vyskúšajte ďalší vynikajúci recept na domáci chlieb.
Návod na to, ako si pripraviť kvások doma a pripraviť z neho voňavý chlieb.