Thajská kokosová zeleninová polievka
Ak neviete, ako využiť niektoré ingrediencie, vyskúšajte túto thajskú kokosovú zeleninovú polievku, ktorá vás príjemne zahreje, aj zasýti. Ak ste skôr na mäso, pridajte do nej kúsky kuracích pŕs, alebo krevety.
Odporúčame prečítať: Bylinky, ktoré obohacujú náš jedálniček i zdravie
Ingrediencie:
- 2 PL červenej kari pasty
- 2 ks citrónovej trávy
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- cca 2cm nastrúhaného čerstvého zázvoru
- 1 chilli paprička
- veľká hrsť čerstvých shitake húb alebo hlivy
- cca 20 g judášových uší
- hrsť mladých hráškových strúčikov
- 1 mrkva
- 1 mladá cuketa
- 2 l zeleninového vývaru
- 1 plechovka kokosového mlieka
- olivový/kokosový olej
- soľ, korenie
- hrsť čerstvého koriandru
Postup:
Judášove uši zalejeme teplou vodou a necháme odstáť minimálne 30 minút. Hlivu, cuketu a mrkvu očistíme a nakrájame na plátky. Citrónovú trávu roztlačíme plochou stranou noža, aby pustila šťavu a prepichneme na niekoľkých miestach nožom.
Na olivovom oleji speníme nadrobno nakrájanú cibuľu, na platky nakrájaný cesnak, kari pastu, zázvor, chilli papričku a citrónovú trávu a restujeme cca 5 minút. Pridáme hlivu, alebo shitake huby, nakrájané judášove uši (najlepšie sú vtedy, keď si ich vopred orestujete na olivovom oleji a cibuľke aspoň 10 minút, inak budú príliš tuhé), mrkvu, hráškové lusky, zalejeme vývarom a varíme na miernom ohni cca 20 minút. Pridáme cuketu a varíme ešte cca 5 minút, pokiaľ nie je cuketa al dente. Na záver pridáme kokosové mlieko, soľ a korenie. Podávame s veľkou hrsťou čerstvého koriandru.