Tekvicové muffiny zo špaldovej múky so zázvorom
Muffiny sú jednoduché a v tejto úprave chutné a zdravé.
SUROVINY
- 200 g hokaido tekvice
- 200 g žltej tekvice (olúpanej)
- 3 dcl vody
- 250 g trstinového cukru alebo 5 lyžíc jačmenného sladu 100 %
- 1/2 kávovej lyžičky škorice (a štipka kardamonu a štipka drvených klinčekov v prípade, ak použijete slad)
- 4 ks vajíčok
- 230 g masla
- 0,3 l acidofilného mlieka
- 580 g špaldovej múky hladkej (môžete použiť aj pomer: špaldová hladká múka 400 g a ovsená hladká múka 180g)
- 30 g očisteného nasekaného zázvoru
- 2 lyžičky prášku do pečiva
- 2 lyžičky sódy bikarbony
- štipka soli
POSTUP
Nasekané tekvice dáme do menšieho hrnca, zalejeme vodou a pridáme škoricu alebo všetky korenia, ak budeme používať slad namiesto cukru. Povaríme asi 30 minút, kým tekvice nezmäknú, pridáme slad a rozmiešame ho v tekvicovej zmesi, pridáme čerstvý zázvor a zmes premixujeme tyčovým mixérom do kašovitej konzistencie. Necháme vychladnúť. V mise vymiešame zmäknuté maslo, vajcia, trstinový cukor (ak používame slad tak nie), pridáme acidofilné mlieko.
Ďalej pridáme múku, prášok do pečiva, sódu, štipku soli a nakoniec vmiešame vychladnutú tekvicovú zmes. Všetko poriadne premiešame, aby sa suroviny spojili. Zmes nalievame do muffinových foriem, s výškou min. 3 cm, vystlaných košíčkami s výškou 3 cm a priemerom 5 cm. Pečieme v teplovzdušnej rúre pri 180 stupňoch Celzia 20 až 22 minút. Muffiny sa musia nafúknuť a cesto musí byť prepečené. Vyberieme z formy a necháme vychladnúť. Z tejto dávky vyjde cca 30 ks.
Zdroj receptu: Silvia Horecká
Ľudia, ktorí čítali tento článok, zaujímajú sa tiež o:
Muffiny sú stále veľmi populárne a pripraviť sa dajú aj bez múky.
Čučoriedkové muffinky z celozrnnej múky
Vyskúšajte muffiny, cesto sa podarí vždy a ak aj doma nemáte čučoriedky.
Na prípravu týchto muffín vám postačia štyri ingrediencie.