Tekvicové dipy (nátierky) s ražnými kolieskami
Tekvicový dip, alebo nátierka je vhodná na cesty, na raňajky i večere alebo ako dip k zelenine.
Odporúčame prečítať: Cviklová nátierka s píniovými orechmi
Ražné kolieska
Suroviny:
- 35 g masla, najlepšie domáceho čerstvého
- 250 g celozrnnej ražnej múky (kúpite ju už takmer v každých potravinách)
- 175 ml vody
- 7 g sušeného droždia
- 5-8 g morskej soli
- 20g tekvicových semienok
- ak chcete kolieskam pridať inú chuť, použite aj sušené bylinky: rozmarín, bazalku, provensálske korenie a pod.
Postup:
Ražnú múku, soľ a sušené droždie zmiešajte a pridajte 25g zmäknutého masla, do múkovej zmesi pridajte maslo a prilejte 175 ml studenej vody a vypracujte cesto. Zabaľte ho do fólie a odložte na 30 minút do chladu. Cesto potom vyvaľkajte na hrúbku 5 mm, vykrajujte kolieska v priemere cca 8 cm a v strede vykrojte ešte malé koliesko. Potrite ich mierne vodou a posypte semienkami, rascou alebo sekanými orechmi. Plech na pečenie natrite zvyšným maslom (môžete použiť olej) a pečte v rúre na 200 °C cca 12 minút. Po upečení krekery preložte na tácku a nechajte vychladnúť. Z tohto cesta ľahko urobíte aj iné tvary (tyčinky).
Výživové hodnoty:
1 koliesko má: 24 kcal (101kJ), 3,9 g sacharidov, 0,8 g bielkovín, 0,9 g tuku
Tak, kolieska (krekry) máme upečené, chladnú na tanieroch a zatiaľ máme dostatok času pripraviť dipy.
Tekvicový dip s kešu orechmi a parmezánom
Suroviny:
- 100 g kešu orechov
- 300 g tekvice
- 50 g strúhaného parmezánu
- 10 g cesnaku
- 30 ml citrónovej šťavy (jedna-dve polievkové lyžice)
- 5 ml extra panenského olivového oleja
- 10 g balsamico krému (redukcie)
- soľ
- chilli papričky
Postup:
Tekvicu (hokaido, muškátovú, alebo maslovú) očistite, nakrájajte na hrubšie plátky (1,5 cm) pokvapkajte olejom a pečte v rúre pri 200°C domäkka (nepodlievajte tekutinou).
Upečenú tekvicu nakrájajte do mixéra, pridajte rozotretý cesnak so soľou, kešu orechy, parmezán a mixujte. Dip nemusí byť úplne hladký, je vynikajúci, keď ešte chrumká. Dochuťte ho citrónovou šťavou, balsamikovým krémom (redukciou) a chilli papričkami.
Výživové hodnoty:
1 porcia dipu má: 114 kcal (479kJ), 7 g sacharidov, 4,8 g bielkovín, 7,7g tuku
Tekvicový dip s paradajkami a tymianom
Suroviny:
- 400 g tekvice
- 160 g paradajok
- 100 g červenej cibule, alebo šalotky
- 10 g cesnaku
- 10 ml extra panenského olivového oleja
- soľ, tymian, rasca
- podľa chuti prípadne aj chilli papričky, najlepšie čerstvé
- šťava z citróna
Postup:
Tekvicu očistite, nakrájajte na kocky, vložte do zapekacej misy, pridajte na väčšie kusy nakrájanú červenú cibuľu, cesnak nakrájaný nahrubo, paradajky nakrájané na štvrťky, tymian, drvenú rascu, pokvapkajte olejom a pečte v rúre domäkka.
Zlejte tekutinu a pečenú zmes dajte do mixéra a zmixujte. Dochuťte soľou, chilli, citrónovou šťavou podľa chuti.