Nakopni svoju imunitu v Supershape PREMIUM

FERTILITY

Tekvicové dipy (nátierky) s ražnými kolieskami

Tekvicový dip, alebo nátierka je vhodná na cesty, na raňajky i večere alebo ako dip k zelenine.

Tekvicové dipy (nátierky) s ražnými kolieskami
16. NOV 2014

Odporúčame prečítať: Cviklová nátierka s píniovými orechmi

Ražné kolieska

Suroviny: 

  • 35 g masla, najlepšie domáceho čerstvého
  • 250 g celozrnnej ražnej múky (kúpite ju už takmer v každých potravinách)
  • 175 ml vody
  • 7 g sušeného droždia
  • 5-8 g morskej soli
  • 20g tekvicových semienok
  • ak chcete kolieskam pridať inú chuť, použite aj sušené bylinky: rozmarín, bazalku, provensálske korenie a pod.

Postup:

Ražnú múku, soľ a sušené droždie zmiešajte a pridajte 25g zmäknutého masla, do múkovej zmesi pridajte maslo a prilejte 175 ml studenej vody a vypracujte cesto. Zabaľte ho do fólie a odložte na 30 minút do chladu. Cesto potom vyvaľkajte na hrúbku 5 mm, vykrajujte kolieska v priemere cca 8 cm a v strede vykrojte ešte malé koliesko. Potrite ich mierne vodou a posypte semienkami, rascou alebo sekanými orechmi. Plech na pečenie natrite zvyšným maslom (môžete použiť olej) a pečte v rúre na 200 °C cca 12 minút. Po upečení krekery preložte na tácku a nechajte vychladnúť. Z tohto cesta ľahko urobíte aj iné tvary (tyčinky).

Výživové hodnoty:

1 koliesko má: 24 kcal (101kJ), 3,9 g sacharidov, 0,8 g bielkovín, 0,9 g tuku

Tak, kolieska (krekry) máme upečené, chladnú na tanieroch a zatiaľ máme dostatok času pripraviť dipy.

Tekvicový dip s kešu orechmi a parmezánom

Suroviny: 

  • 100 g kešu orechov
  • 300 g tekvice
  • 50 g strúhaného parmezánu
  • 10 g cesnaku
  • 30 ml citrónovej šťavy (jedna-dve polievkové lyžice)
  • 5 ml extra panenského olivového oleja
  • 10 g balsamico krému (redukcie)
  • soľ
  • chilli papričky

Postup:

Tekvicu (hokaido, muškátovú, alebo maslovú) očistite, nakrájajte na hrubšie plátky (1,5 cm) pokvapkajte olejom a pečte v rúre pri 200°C domäkka (nepodlievajte tekutinou).

Upečenú tekvicu nakrájajte do mixéra, pridajte rozotretý cesnak so soľou, kešu orechy, parmezán a mixujte. Dip nemusí byť úplne hladký, je vynikajúci, keď ešte chrumká. Dochuťte ho citrónovou šťavou, balsamikovým krémom (redukciou) a chilli papričkami.

Výživové hodnoty:

1 porcia dipu má: 114 kcal (479kJ), 7 g sacharidov, 4,8 g bielkovín, 7,7g tuku

Tekvicový dip s paradajkami a tymianom

Suroviny: 

  • 400 g tekvice
  • 160 g paradajok
  • 100 g červenej cibule, alebo šalotky
  • 10 g cesnaku
  • 10 ml extra panenského olivového oleja
  • soľ, tymian, rasca
  • podľa chuti prípadne aj chilli papričky, najlepšie čerstvé
  • šťava z citróna

Postup:

Tekvicu očistite, nakrájajte na kocky, vložte do zapekacej misy, pridajte na väčšie kusy nakrájanú červenú cibuľu, cesnak nakrájaný nahrubo, paradajky nakrájané na štvrťky, tymian, drvenú rascu, pokvapkajte olejom a pečte v rúre domäkka.

Zlejte tekutinu a pečenú zmes dajte do mixéra a zmixujte. Dochuťte soľou, chilli, citrónovou šťavou podľa chuti.

Odporúčame prečítať: Mrkvová nátierka so sezamom

Zdroj receptu: http://akosiuvaritzdravie.sk/?p=2023

Autor článku

Ako

Ako Si Uvarit Zdravie.sk

Ako Si Uvariť Zdravie - blog, ktorý vám pomôže cítiť sa lepšie, vyzerať lepšie, mať sa lepšie. Nájdete tu množstvo zaujímavých tém o výžive, pohybe, relaxe a spánku, recepty a informácie o doplnkoch. Tipy pre vaše zdravie a vitalitu.

http://akosiuvaritzdravie.sk/

Ďalšie články od autora

DISKUSIA K ČLÁNKU (0)

Diskusia k článku - Tekvicové dipy (nátierky) s ražnými kolieskami

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.