Super ľahká bábovka bez múky
Kto povedal, že sa nedá upiecť bábovka bez múky? A teda aj bez lepku a ešte bez tuku. Toho zlého. A zato dobrého tuku, ktorý by mal byť náš každodenný.
INGREDIENCIE:
- 4 vajíčka
- 100 g hnedého nerafinovaného cukru
- 5 PL olivového oleja
- 3 PL pomletých arašidov (hodiť do mixéra)
- 5 PL pomletého kokosu (hodiť do mixéra, bude jemnejší)
- 4 PL pomletých mandlí
- 1 kopcová KL kypriaceho prášku (najlepšie bez fosfátov)
- 2 zarovnané PL kvalitného kakaa
- sušené slivky alebo hrozienka
POSTUP:
Vajíčka oddelíme do dvoch misiek na žĺtky a bielky. Najskôr vymiešame žítky s cukrom na penu, až kým sa cukor nerozpustí.
Počas miešania, keď už je pena hotová, prilejeme olivový olej a prisypeme kypriaci prášok do pečiva. Stále mixujeme mixérom. Keď je pena hotová, vymiešame (s čistými metličkami) ešte bielka na sneh. Mixér odložíme, vezmeme varešku a zľahka primiešavame striedavo oriešky a sneh. Vznikne krásne penové cesto.
Polovicu nalejeme do vopred vymastenej a vysypanej formy, odporúčam aj vystrihnúť kruh z papiera na pečenie a vystlať ním formu, aby sa nám bábovka neprilepila a dala sa dobre vyklopiť. Do polovice cesta, ktoré nám zostalo, zamiešame kakao spolu s hrozienkami alebo nakrájanými sušenými slivkami. Vylejeme na biele cesto do formy.
Pečieme na 170 stupňov Celzia asi 30 minút. Vyberieme po teste so špajdlou: ak na špajdle, ktorú pichneme do koláča, neostane prilepené cesto, bábovka je hotová.