Šťaveľový krém so šampiňónmi a medvedím cesnakom
Šťaveľ, alebo šoška je mojou obľúbenou jarnou listovou zeleninou. Dajú sa z neho urobiť prívarky, polievky, pridávam si ho do zelených smoothies. Je bohatý na vitamín A, vitamín C a minerálne látky, ako železo a vápnik.Stimuluje krvný obeh, podporuje tvorbu červených krviniek, znižuje hladinu glukózy v krvi a pod.
Na prípravu 4 porcií potrebujeme:
- 15 hlávok šampiňónov
- 2 hrste šťaveľu /šošky/
- 1 hrsť medvedieho cesnaku
- 1 hrsť nakrájanej petržlenovej vňate
- 2 celé jarné cibuľky
- 1 plechovka, kokosového mlieka
- štipka soli
- trojfarebná zmes korenia
- 4 vajcia
- repkový olej
Postup prípravy:
Na repkovom oleji si opečieme krátko jarnú cibuľku. Šampiňóny nakrájame na tenké plátky a krátko restujeme s cibuľkou. Zalejeme 1 pohárom vody a necháme prejsť varom, osolíme a okoreníme. Medzitým si nalejeme do mixéru kokosové mlieko, 1/3 porcie šťaveľu, 1/2 porcie medvedieho cesnaku, 1/2 porcie petržlenovej vňate a celú zmes rozmixujeme nahladko. Zvyšnú šošku, medvedí cesnak a petržlenovú vňať nakrájame nadrobno a pridáme ku šampiňónom na pár sekúnd. Celé to zalejeme rozmixovanou zmesou a necháme na sporáku dovtedy, kým zmes nezačne bublať. Ak je potrebné dochutíme soľou a korením. Polievku podávame so strateným vajíčkom a žeruchou.