Špenátová pohánka s pečenou špargľou, cuketou a šampiňónmi
Pohánka je tak trochu zabudnutá obilnina, ktorá bola kedysi veľmi jednoducho dostupným jedlom pre najchudobnejších. Je totiž nenáročná na pestovanie. Jej zabudnutá sláva sa začína znovuobjavovať vďaka jej skvelým nutričným hodnotám.
Na prípravu 2 porcií potrebujeme:
1 hrnček lúpanej pohánky v bio kvalite, 1 plechovka kokosového mlieka, 10 stoniek zelenej špargle, 1 cuketa, 3 PL mrazenej kukurice, 6 hlavičiek šampiňónov, hrsť čerstvých špenátových listov, 3 lístky medvedieho cesnaku, 1 PL maslo ghee, 3 PL repkového oleja, soľ, korenie, 3 nové cibuľky
Postup prípravy:
Nakrájame si zeleninu - špargľové stonky asi na 2 cm kúsky, ďalej šampiňóny na plátky a cuketu na kocky. Zeleninu opečieme na panvici na repkovom oleji, najprv špargľu, potom pridáme cuketu a na záver len veľmi krátko šampiňóny. Novú jarnú cibuľku si nakrájame na kolieska, orestujeme na panvici s maslom ghee. Medzitým rozmixujeme 1/3 kokosového mlieka so špenátovými listami. Pridáme pohánku k cibuľke a asi 3 minúty ju pražíme. Do pohánky vylejeme 2/3 kokosového mlieka a za stáleho miešania ju varíme. Varíme, kým sa neodparí voda z mlieka a ak sa tak stane, pridáme špenátové kokosové mlieko. Opäť miešame, kým sa neodparí voda. Na záver pridáme pečenú zeleninu, mrazenú kukuricu, soľ, korenie, nakrájaný medvedí cesnak na drobné kúsky a jemne premiešame. Podávame s čerstvým sezónnym šalátom.