Špaldový mrežovník s rebarborou a jahodami
Rebarbora je jedným z najzdravších druhov zeleniny.
Suroviny na mrežovník 24 cm:
- 300 g špaldovej celozrnnej múky
- 200 g masla
- 80 g cukru (použili sme cukor z kokosového kvetu, ktorý má oveľa nižší glykemický index)
- 1 žĺtko (alebo 3 žĺtka z prepeličích vajíčok)
- štipku soli
- trochu mletých orechov
Postup prípravy cesta:
Zo surovín okrem orechov vypracujte krehké cesto a nechajte ho aspoň 30 minút v chlade.
Suroviny potrebné na náplň mrežovníka:
- 600 g rebarbory
- 250 g jahôd
- 30 g cukru
- vanilkový extrakt
Postup konečnej prípravy mrežovníka:
Rebarboru ošúpte a nakrájajte na väčšie kúsky (cca 2,5 cm). Vložte ju do hrnca a zasypte lyžicou cukru. Nechajte aspoň 10 minút odležať. Zmes premiešajte a na miernom ohni zohrejte, aby pustila šťavu a pridajte na hrubšie plátky nakrájané jahody. Krátko ešte prevarte a nechajte vychladiť. Prípadnú šťavu zlejte, neskôr ju môžete použiť.
2/3 cesta rozvaľkajte do kruhu a vložte ho do vymastenej okrúhlej formy (24 cm) tak, aby boli pokryté aj boky. Popichajte ho vidličkou, posypte mletými orechmi a pokryte vrstvou pripravenej rebarbory s jahodami. Z 1/3 cesta urobte pásiky a uložte vo forme mriežky na náplň. Avšak môžete vykrojiť aj rôzne tvary a tými pokryť povrch mrežovníka.
Pečte pri teplote 180 °C asi 30-40 minút. Koláčik nechajte vychladnúť. Ak vám ostala šťava z rebarbory a jahôd varte (redukujte) ju na miernom ohni do zhustnutia a takúto omáčku servírujte k mrežovníku.
Zdroj: akosiuvaritzdravie.sk
Ľudia, ktorí čítali tento článok, zaujímajú sa tiež o:
Pšenový koláč so sušenými slivkami