Šošovicový šalát pre šťastie
Do šošovice pridáme špenátové listy, opražený tempeh, rôzne semiačka, mandle a domácu zálievku.
Recept pre 4 osoby
Čas prípravy: 30 minút (40 minút vrátane prípravy cviklových chipsov)
Potrebujeme:
- 250 g šošovice
- 1 balenie smaženého, alebo údeného tempehu
- 150 g baby špenátu
- olivový lej
- 100 g rôznych semiačok
- bylinky (proveslánske korenie, bobkový list, petržlenová vňať, rasca atď.)
Na cviklové chipsy:
- 1 väčšia cvikla
- kokosový, alebo olivový olej
- tmavé horčičné semiačka
- soľ, korenie
- chia semiačka na ozdobu
Na zálievku:
- šťavu z celého citróna
- 3-4 polievkové lyžice olivového oleja
- polievková lyžica medu
- 1 čajová lyžička kurkumy
- čerstvo pomleté čierne korenie
- štipka soli
Postup:
Šošovicu varíme v neosolenej vode s bylinkami približne 20 minút. (Šošovicu si vopred namočíme. Najlepšie na noc.) Do uvarenej šošovice pridáme tempeh, ktorý sme si predtým nakrájali na kocky a osmažili na troške oleja. Na suchej panvici si taktiež zľahka opečieme slnečnicové alebo iné obľúbené semiačka. Na záver primiešame baby špenát a sviežu zálievku, ktorú si pripravíme zmiešaním všetkých ingrediencií. Šalát dobre premiešame, prípadne dochutíme soľou a korením. Kto má chuť môže si šalát ozdobiť cviklovými chipsami a chia semiačkami.
Cviklové chipsy
Repu ošúpeme a nakrájame na tenké kolieska. Kokosový olej zohrejeme na panvici s horčičnými semiačkami. Po chvíli opekania semiačok na panvicu pridáme plátky repy, osolíme, okoreníme a smažíme cca 5-10 minút. Podľa toho, aké sú plátky repy hrubé. Podľa toho, koľko repy máme, proces opakujeme. Plátky by sa na panvici nemali priveľmi prekrývať.
Užitočné rady
Vodu, v ktorej boli strukoviny namočené, je potrebné vyliať, lebo obsahuje zle stráviteľné látky, z ktorých nadúva. Strukoviny teda treba opláchnuť a dať ich variť do čerstvej vody. Bylinky a koreniny treba pridať hneď na začiatku. Odporúča sa karí, zázvor, rasca, koriander, čili, rozmarín, tymián či šalvia, ktoré podporujú trávenie. Soľ pridávame až na koniec, inak strukoviny ostanú tvrdé.