Slaný tekvicový koláč so syrom feta
- Doba prípravy: cesto musí 2 h. stáť v chladničke
- celková doba pečenia: 1,5 h.,
- “aktívna” doba prípravy: 30 min.
SUROVINY
Na jeden koláč (priemer formy 28 cm) potrebujeme:
Na cesto:
- 200 g klasickej hladkej alebo špaldovej múky (odporúčame aj mix oboch)
- 100 g chladeného masla
- 1 vajíčko od sliepok z voľného výbehu
- 1/2 ČL práškového cukru
- 1/2 ČL soli
Na tekvicovú plnku:
- polovicu maslovej tekvice (cca. 800 g)
- 2 vajcia od sliepok z voľného výbehu
- 250 ml sójovej alebo normálnej sladkej smotany
- štipku muškátového oriešku
- chilli korenie (1/2 ČL – podľa chuti)
- 1 balenie syru feta (cca. 200 g), alebo iného slaného syru
- soľ, korenie
- trošku masla na potretie formy
POSTUP
Postup cesto: Preosiatu múku zmiešame s cukrom a soľou. V strede urobíme priehlbinku, do ktorej vložíme na kocky pokrájané maslo a pridáme 1 vajíčko. Zmes dôkladne spracujeme rukami, kým nám vznikne hladké cesto. Cesto vyformujeme do guličky, zabalíme do potravinovej fólie a necháme ho dve hodinky odstáť v chladničke. Môžeme si ho pripraviť aj deň vopred.
Postup koláč: Celú polovicu tekvice potrieme olivovým olejom, osolíme, okoreníme a dáme piecť pri 200° na 45 min. kým tekvica zmäkkne (ak robíte aj polievku, môžete dať obe tekvice piecť súčastne). Kým sa tekvica pečie, spracujeme si cesto. Položíme ho na pracovnú plochu, ktorú sme posypali múkou, prikryjeme ho potravinárskou fóliou a rozvaľkáme na tenko, tak aby vystačilo na celú formu. Formu potrieme maslom a vysypeme múkou. Potom do nej vložíme cesto a odrežeme prebytočné časti.
Keď je tekvica mäkká, počkáme kým trošku vychladne a následne tekvicu (bez šupky) zmiešame s vajíčkami a smotanou a dobre rozmixujeme. Do tekvice nastrúhame štipku muškátového orieška, pridáme čili korenie, osolíme a okoreníme. Tekvicovú zmes vlejeme na cesto a posypeme rozdrobeným feta syrom. Koláč pečieme 35 – 40 min. pri 180°. Je hotový, keď do neho vpichnete vidličkou a neostane vám na nej nič oranžové . Po upečení vyzerá trošku ako veľká muchotrávka
Koláč servírujeme teplý alebo aj izbovej teploty, najlepšie s čerstvým chrumkavým šalátom. Je výborný aj na ďalší deň a ideálny ako pochúťka do práce. Dobrú chuť!!!