Slaný koláč s medvedím cesnakom
Zdravý koláč s medvedím cesnakom, ktorý posilní imunitu a navyše úžasne chutí.
Suroviny na cesto:
- 240 g špaldovej celozrnnej múky
- 20 g čerstvého droždia
- 3 polievkové lyžice kvalitného oleja
- 1 čajovú lyžičku soli (môže byť aj viac)
- 2 dcl vlažnej vody
Príprava cesta:
Čerstvé droždie rozmiešajte vo vlažnej vode (pridajte trošku cukru), do múky pridajte soľ, olej a vodu s droždím a vypracujte redšie cesto. Nechajte ho prikryté vykysnúť.
Suroviny na náplň:
- 200 g pravej ovčej bryndze
- 150 g červenej šalotky (alebo červenej cibule)
- 1 polievková lyžica oleja
- 15 ks prepeličích vajec (resp. 3ks slepačích vajec)
- 150 g ovčieho bieleho jogurtu, alebo klasického bieleho jogurtu do 5 % tuku
- soľ, muškátový oriešok
- medvedí cesnak podľa chuti
Postup:
Červenú šalotku (cibuľu) nakrájajte na väčšie kúsky a krátko restujte na oleji. Nechajte vychladnúť. Do formy, ktorú ste natreli olejom a vysypali špaldovou múkou, dajte vykysnuté cesto. Upravte tak, aby vznikol okraj. Do formy na cesto dajte pripravenú cibuľu, rozdeľte bryndzu a posypte nakrájaným medvedím cesnakom. Do jogurtu vmiešajte rozšľahané vajíčka, soľ, strúhaný muškátový orech. Zmes nalejte na pripravený koláč. Pečte pre 180 °C cca 40 minút.
Odporúčame prečítať: Špaldová pizza
Zdroj receptu: http://akosiuvaritzdravie.sk/?p=2359