Šalát s granátovým jablkom
Granátové jablko v kombinácii so zeleninou chutí skvelo.
Suroviny:
- 1 veľký fenikel
- 1 granátové jablko
- 1 veľký pomaranč
- 1 pomaranč červený
- 1 veľkú červenú cibuľu (používam červenú pre obsah antokyanínov)
- pol hlávky šalátu buď ľadového, rímskeho, hlávkového, alebo endívie štrbákovej (kučeravej)
- 1 menšie avokádo (to nemusí byť, dávam ho iba vtedy, ak nemám rybu a šalát jem samostatne)
- šťava z jedného citróna
- 3 PL panenského olivového oleja
- kvapka balzamika
- korenie z mlynčeka
- 10 lístkov mäty najemno nasekanej
Postup:
Granátové jablko rozkrojíme na 8 častí a vyberieme z neho semienka. Pomaranč nakrájame na kúsky. Fenikel umyjeme, rozkrojíme na polovicu (bez vňate) a krájame na tenké pásiky. Červenú cibuľu nakrájame na kolieska alebo podľa nálady. Šalát natrháme, nakrájame na kúsky. Avokádo, ak je mäkké, zmiešame s citrónovou šťavou na kašu a na záver primiešame do šalátu. Pevnejšie avokádo krájame na kocky. Všetko spolu jemne premiešame a pokvapkáme šťavou z citróna, octom (naozaj iba niekoľko kvapiek) a posypeme bylinkami.
Tento istý šalát urobíme chuťovo úplne odlišným, ak použijeme namiesto granátového jablka a šalátu olivy – tmavé kalamaty, ale kvalitné (nie vykôstkované) a bazalku či saturejku a pridáme viac oleja. Hodí sa k steaku aj k rybe.