Ryžové guľôčky s mozzarelou a domácim chutney
Ak hľadáte spôsob, ako mať v práci kvalitné jedlo na obed, jednou z možností je navariť si ho doma a zobrať so sebou v dóze.
Budete potrebovať na 1 porciu:
- 50 g kvalitnej arborio ryže na rizoto
- 5 g ľanového semienka
- 80 g mozzarely (alebo 100 tofu, alebo 100-150g mäsa podľa chuti)
- morskú soľ
- 30-50 g rukoly (prípadne poľníčka či baby špenátu)
- 1 porcia slivkového chutney (ak nemáte k dispozícii chutney, môžete použiť kapustu, alebo strúhanú mrkvu s jablkom, prípadne iný kyslejší šalát)
Príprava:
Arborio ryžu varte v osolenej vode domäkka tak, aby zmota zostala bez vody. Primiešajte ľanové semienka. Nechajte mierne vychladiť a sformujte guľôčky. Ak sa vám ryža veľmi lepí na ruky, namočte si ruky do studenej vody. Servírujte spolu s rukolou, slivkovým chutney a nakrájanou mozzarelou. (mäsom, alebo tofu, rybou). Ako obmenu môžete guľôčky pokryť sezamom, alebo najemno mletými orechmi a pod.
Toto jednoduché a rýchlo hotové jedlo môžete doplniť čerstvou zeleninou podľa chuti, inými druhmi syra, ale aj údeným lososom, pstruhom a pod. Je chutné teplé, ale aj ako studený obed.