Ryžová torta bez lepku
Torta z ryže nie je úplne bežná, ale jej zloženie a príprava sú veľmi jednoduché. Nevyžaduje pečenie a urobíte ju napríklad aj na chalupe v lese.
Odporúčame prečítať: Znovuobjavená pohánka
Čo budete potrebovať na tortu do tortovej formy s priemerom 24cm:
- 250 g ryže na rizoto (my sme použili arborio)
- 125 g trstinového cukru
- 200 g bezlepkových pohánkových bio hrudiek s čokoládou
- 60 g mandlí
- 1 vanilkový struk
- 100 g masla, alebo kokosového tuku
- 200 g (ml) kokosového krému, alebo vanilkového pudingu
- ryžové mlieko (cca 500 ml na varenie ryže)
- 9 plátkov želatíny
- bio limetka (kôra z nej, alebo kôra z bio citrónu)
- soľ
- ovocie podľa sezóny (mäkšie broskyne, marhule, maliny a pod.)
Postup:
Spodná časť torty:
Mandle nasekajte a jemne opečte na suchej panvici. Nechajte vychladnúť. Bio pohánkové hrudy rozmixujte. Premiešajte spolu s mandľami. Maslo roztopte na panvici a pridajte mandľovo-hrudkovú zmes. Dobre premiešajte, neohrievajte... Na spodok tortovej formy dajte nebielený papier na pečenie a mandľovo-pohánkovú zmes vytvarujte lyžicou do kompaktného spodného dielu torty a riadne utlačte. Nechajte dobre vychladnúť.
Vrchná časť torty:
Ryžu uvarte v ryžovom mlieku, spolu s vanilkovým strukom nastrúhanou kôrou z limetky a štipkou soli. Keď ryža zmäkne, pridajte do nej kokosový krém a uvarte domäkka. Ak nemáte kokosový krém, môžete použiť hustý vanilkový puding, ktorý ste uvarili v špaldovom alebo ryžovom mlieku.
Vyberte vanilkový struk a do uvarenej ryžovej zmesi pridajte ovocie, premiešajte. Medzitým dajte do vody plátkovú želatínu ( podľa návodu na obale), dobre ju vyžmýkajte a túto pridajte do vlažnej, ryžovo-ovocnej kaše. Zamiešajte ju a nechajte ryžovú zmes vychladiť.
Vychladnutú zmes navrstvite na mandľovo-hrudkový podklad a nechajte dobre stuhnúť v chlade. Podávajte s nakrájaným čerstvým ovocím, alebo omáčkou z mixovaného čerstvého ovocia, prípadne môžete tortu posypať strúhanou čokoládou, alebo kvalitným kakaom.