Rizoto s medvedím cesnakom, baby špenátom a avokádom.
Medvedí cesnak začína rásť v marci medzi prvými bylinkami a je treba využiť krátku dobu na jeho zber a použitie v kuchyni. Nájdete ho na okraji lesa, pri potokoch a malých riečkach. V jeho okolí sa šíri príjemná cesnaková vôňa.
Čo budete potrebovať na 2 porcie:
- 140 g ryže na rizoto (napríklad Arborio)
- 15 g cesnaku
- 30 g cibule
- 100 ml kvalitného bieleho vína
- 120 g čerstvého medvedieho cesnaku
- 100 g čerstvého baby špenátu
- 80 g avokáda
- 20 g parmezánu
- soľ
- 5 ml kvalitného extra panenského olivového oleja
- 20 g masla
Postup:
Na oleji speníme nakrájaný cesnak a cibuľku, pridáme ryžu na rizoto, restujeme, posolíme a podlejeme bielym vínom. Necháme vyvariť a podlejeme vodou alebo vývarom. Za stáleho miešania pridávame malé množstvá vody, až kým je ryža mäkká. Medvedí cesnak a baby špenát zbavíme stoniek a nasekáme ho nahrubo a vmiešame do hotového rizota. Na záver vmiešajte do rizota kúsok studeného masla, získa tak jemnú hodvábnu konzistenciu. Posypte avokádom, ktoré ste nakrájali na malé kúsky a nastrúhaným parmezánom.